Stochastic: 

 

De Stochastic bestaat uit twee lijnen; de snelle Stochasticlijn zelf, die ook wel de %K lijn genoemd wordt en de langzame Signaallijn of %D, die een 3-daagse Simple Moving Average van de Stochasticlijn vertegenwoordigt. Deze lijnen bewegen zich tussen de 0 en de 100. Boven de 80 wordt normaal gesproken als overbought beschouwd en onder de 20 als oversold.

De Signaallijn reageert langzamer op prijsveranderingen van de markt dan de Stochasticlijn waardoor ze elkaar regelmatig kruisen. Hierdoor kan de Stochastic ook op een andere manier gebruikt worden, wanneer deze twee lijnen elkaar kruisen is er namelijk kans op een naderende trendverandering. Als er een neerwaartse kruising van de Stochasticlijn door de Signaallijn plaats vind wordt dit beschouwd als een verkoopsignaal, terwijl het tegenovergestelde hiervan als een koopsignaal wordt beschouwd.

 

1. Neerwaartse kruising van de Stochasticlijn door de Signaallijn, verkoopsignaal

2. Opwaartse kruising van de Stochasticlijn door de Signaallijn, koopsignaal

 

Een andere manier om de Stochastic of andere oscillators te gebruiken is door te zoeken naar verschillen tussen de prijsactie en de oscillator, divergences genoemd. Wat een divergence precies inhoudt vindt je bij de uitleg van de Relative Strength Index (RSI).