RSI (Relative Strength Index): 

 

De RSI is een oscillator die de snelheid en kracht van prijsbewegingen meet en informatie geeft over een mogelijk begin of eind van de trend. De RSI oscilleert tussen 0 en 100. Normaalgesproken wordt de RSI beschouwd als overbought  boven de 70 en oversold  onder de 30. Boven de 70 word dus gezien als een verkoopsignaal en onder de 30 als een koopsignaal. De RSI wordt meestal gebruikt met het gemiddelde van 14 dagen maar veel traders gebruiken een kleiner gemiddelde, zoals 7 of 9 dagen omdat de signalen met een kortere RSI beter zichtbaar worden. Deze koop- en verkoopsignalen lijken vooral goed te werken in zijwaartse trends, tijdens sterke up- of downtrends kan de RSI namelijk gedurende langere periodes overbought of oversold blijven. 

 

1. Oversold, koopsignaal

2. Overbought, verkoopsignaal

 

Een andere populaire manier om de RSI of andere oscillators te gebruiken is door te zoeken naar verschillen tussen de prijsactie en de oscillator, divergences genoemd. Divergence betekent in het nederlands afwijking of verschil. Om de afwijking te vinden, kijk je naar de prijsactie van de grafiek en die vergelijk je met de oscillator. Normaal gesproken gaan de prijs en de oscillator dezelfde richting op, als de prijs een hogere piek vormt dan doet de oscillator dat ook, en als de prijs een lager dal vormt dan doet de oscillator het ook. Als dit niet gebeurt dan is er sprake van een divergence. Er zijn twee verschillende soorten divergences:

 

  • Bullish Divergence: treedt op wanneer de prijs daalt naar lagere dieptepunten, terwijl de oscillator hogere pieken vormt. Dit kan worden gezien als een teken dat de kopers sterker worden en dat de prijs mogelijk een opwaartse trend gaat beginnen.
  • Bearish Divergence: hier stijgt de prijs naar een nieuwe hoogtepunten, terwijl de oscillator weigert nieuwe pieken te vormen. In deze situatie verliezen de kopers hun grip op de markt en wordt er mogelijk een neerwaartse trend ingezet.