MACD (Moving Average Convergence Divergence): 

 

De MACD indicator bestaat uit de MACD-lijn, de Signaallijn en een histogram. Bij de instellingen van de MACD zie je drie cijfers, vaak staat dit standaart op 12,26 en 9, maar dit kan ook handmatig verandert worden bij de meeste tradingsplatformen.

Het eerste nummer is het aantal perioden (maand, dag, week, uur, etc.) dat wordt gebruikt om een snelle Exponential Moving Average (EMA) te berekenen. Het tweede is het aantal perioden dat wordt gebruikt om een langzamere EMA te berekenen. En het derde nummer is het aantal perioden dat wordt gebruikt om een EMA van het verschil tussen de snelle en langzamere EMA te berekenen.

Voor het berekenen van de MACD-lijn wordt de EMA van 26 perioden afgetrokken van de EMA met 12 perioden. Voor het bereken van de Signaallijn wordt een negendaagse EMA van de MACD-lijn genomen. De richting van deze lijnen geeft informatie over de trend, maar net als bij de Stochastic kan er ook gekeken worden naar de crossovers. Als de MACD-lijn de Signaallijn naar boven kruist is dit een koopsignaal en als dit naar beneden gebeurd is dit een verkoopsignaal. De histogram van de MACD geeft het verschil weer tussen beide lijnen. Wanneer de MACD-lijn zich boven de Signaallijn bevindt, is de balk positief en wanneer de MACD-lijn zich onder de Signaallijn bevindt, is de balk negatief. De werkelijke hoogte van de balk is het verschil tussen de MACD-lijn en de Signaallijn zelf.