Wat is de Enterprise Value? En hoe gebruik je het?

Gepubliceerd op 9 april 2022 om 20:02

De rente op amerikaanse staatsobligaties blijft maar stijgen! De rente op de 10 jaars staatsobligaties staat nu op 2,7%. Aan het begin van dit jaar was het slechts 1,52% en op 9 Maart 2020 werd op het diepte punt tijdens de Coronacrisis zelfs de 0,32%  aangetikt. 

Waarom zijn bedrijven gevoelig voor rentestijgingen? 

Wanneer de rente stijgt zullen bedrijven met schulden meer rente moeten betalen aan kredietverstrekkers, er moet dus meer geld worden afgelost. Bovendien betekent een hogere rente dat het voor veel bedrijven moeilijker wordt om nieuwe kortlopende leningen aan te gaan om onverwachte uitgaven te betalen of om het bedrijf uit te breiden wanneer dat nodig is. In periodes met stijgende rentes is het dus erg belangrijk om te kijken hoeveel schuld een bedrijf heeft voordat je aandelen koopt. Een bedrijf met hoge schulden en weing cash kan in deze periode in grote problemen komen.

Een handige manier om in een oogopslag te zien of een bedrijf meer cash of meer schuld heeft is met de Enterprise Value. De berekening voor de Enterprise Value is;      

 Market Cap + Debt - Cash

De Market Cap is de huidige prijs van één aandeel vermenigvuldigd door het aantal uitstaande aandelen, daarna wordt de totale schuld erbij opgeteld om vervolgens het geld wat het bedrijf op de rekening heeft er vanaf te trekken. Wat overblijft is de Enterprise Value.

Als de Enterprise Value hoger is dan de Market Cap betekent dit dus dat het bedrijf meer schuld als cash heeft en vice versa. Op verschillende financiele websites zoals Yahoo Finance kun je de Enterprise Value snel opzoeken en hoef je de berekening niet zelf te doen. In de afbeelding kun je zien dat de Enterprise Value van AT&T meer dan twee keer zo groot als de Market Cap. 

173B (Market Cap) + 199B (Debt) - 21B (Cash) = 351B (Enterprise Value)

Door de Enterprise Value te vergelijken met de Market Cap zie je dus in een oogopslag hoe de schuld en cash positie van een bedrijf ervoor staat. Ik hoop dat dit artikel je helpt naar het zoeken van mooie aandelen om te investeren! Laat me weten wat je ervan vond in de Chat Box!

Suso.

 

Wonen campagne 2022Wonen campagne 2022

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.