Best Buy koopkans?

Gepubliceerd op 8 december 2021 om 13:28

Best Buy (BBY) verkoopt technologische producten in de Verenigde Staten en Canada. Het bedrijf biedt via de winkels en websites  bijna alle electronische producten aan die je je kunt bedenken zoals; computers, telefoons, drones, vaatwassers, koelkasten, etc. 

De omzet van BBY is de afgelopen 10 jaar niet erg hard gestegen maar doordat ze efficienter zijn geworden en veel aandelen terug hebben gekocht is de EPS in deze periode wel met gemiddeld rond de 7,5% per jaar gegroeid. In 2011 had BBY nog 406.1 miljoen aandelen uitstaan, en in 2021 nog maar 259,6 miljoen. Als er minder aandelen in omloop zijn hoeft de winst ook onder minder aandelen verdeeld te worden, waardoor de EPS omhoog gaat. De Free Cash Flow per aandeel is de afgelopen 10 jaar met gemiddeld 16,5% gestegen wat natuurlijk een goed teken is omdat dit het geld is wat onder aan de streep overblijft. Ook zit het met de schuld wel goed, op dit moment heeft BBY een D/E Ratio van 0.93 en een Interest Coverage Ratio van 120.43. De Current Ratio is wel wat aan de lage kant met slechts 1.13, die zie ik liever boven de 2 dus dat is wel iets om in de gaten te houden.

Hoeveel dividend betaalt Best Buy?

BBY betaalt op dit moment $2.80 per aandeel dividend uit wat betekent dat de yield rond de 2,6% ligt. De Payout Ratio is slechts 26% en de afgelopen 5 jaar hebben ze het dividend met gemiddeld 20% per jaar verhoogd. Dus niet het dividendaandeel met de hoogste yield maar genoeg ruimte voor verdere verhoging. En per jaar 20% meer dividend betaald krijgen zie ik persoonlijk wel zitten.

Resultaat Q3 2021 Best Buy

Op 23 november kwam BBY met de cijfers voor het derde kwartaal van 2021, en die waren goed. Ze waren zelfs beter dan de analisten hadden gedacht, de verwachting was een EPS van $1,95 per aandeel en een omzet van $11,65 miljard, maar BBY behaalde $2,08 EPS en de omzet bedroeg $11,91 miljard.

Ook werden de vooruitzichten voor 2022 naar boven bijgesteld van tussen de $51 miljard en $52 miljard naar tussen de $51.8 miljard en $52.3 miljard. BBY zei dat ze in  2022 een omzetgroei van 10,5% tot 11,5% verwachten, hoger dan eerdere verwachtingen.

Dus het lijkt allemaal wel goed te zitten bij BBY, maar toch is de koers na de presentatie van de laatste cijfers met meer dan 22% gedaald. Waar komt dit dan door? Er zijn verschillende dingen die hier de reden voor kunnen zijn.

Ten eerste werd er bij de presentatie gezegd dat de brutowinstmarge gedaald zijn omdat er meer gebruik is gemaakt van promoties dan een jaar geleden, dit is natuurlijk niet iets wat een aandeelhouder wil horen. Maar omdat het management er toch voor heeft kunnen zorgen dat de winst steeg in vergelijking met een jaar eerder is het verlopig niet iets om je echt zorgen over te maken. Ook zei BBY dat ze de komende tijd de prijzen hoog kunnen houden door de voorraad- en supply chain-uitdagingen, maar zodra die problemen na de vakantie periode opgelost worden zullen de prijzen waarschijnlijk weer wat omlaag gaan. Iets wat volkomen normaal is en waar ook de competentie van BBY last van zal hebben.

 

Ten tweede zijn er op Black Friday in verschillende winkels van Best Buy "grab and Run" incidenten geweest waarbij georganiseerde groepen alles van waarde grijpen wat ze kunnen en er snel vandoor gaan. Dit is een trend die de laatste jaren flink gegroeid is, en waardoor winkelketens veel meer geld aan veiligheidsmaatregelen moeten uitgeven en dit drukt natuurlijk ook de brutowinstmarge.

Dit zijn beide dingen die op korte termijn de marges zullen drukken maar op de lange termijn naar mijn mening geen grote invloed zullen hebben op de prestaties van Best Buy, ik denk dus ook dat de reactie op dit nieuws zwaar overdreven is en dat het aandeel nu ondergewaardeerd is. Dit samen met de gezonde balans, de historie van dividend betalingen, verhogingen en het terug kopen van aandelen om op deze manier de winst uit te keren aan aandeelhouders is voor mij de reden waarom ik wat aandelen heb gekocht voor mijn lange termijn portfolio.

Suso.

Kerst 2021Kerst 2021

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.