Wat is de Yield Curve?

Gepubliceerd op 21 juni 2021 om 12:59

Vaak wordt er over rentetarieven gesproken alsof alle tarieven zich op dezelfde manier gedragen. In de realiteit is dit echter niet zo, aangezien de tarieven op verschillende obligaties zich vaak heel anders gedragen afhankelijk van hun looptijd. De Yield Curve is simpelweg een grafiek van het rendement van de obligaties tegenover de looptijd. 

Het geeft een duidelijk, visueel beeld van langlopende tegenover kortlopende obligaties op verschillende tijdstippen. Een rentecurve is een manier om dit verschil gemakkelijk te visualiseren.

Normale Yield Curve: normaal gesproken hebben kortlopende obligaties lagere rendementen omdat over het algemeen je belegde geld minder risico loopt, de kans dat de lener je geld niet terugbetaalt is kleiner. Dit zien we terug in de Yield Curve als de grafiek van links naar rechts omhoog loopt naarmate de looptijden langer worden en de opbrengsten stijgen. Deze normale Yield Curve zien we vaak als er verwacht wordt dat de economie in een normaal tempo zal groeien, zonder significante veranderingen in de inflatie. 

Steile Yield Curve: aan het begin van een periode van economische expansie zien we vaak een steile Yield Curve. Door de verwachting van de sterkere economische activiteit en stijgende inflatieporcentajes zullen de rentetarieven stijgen. De rendementen op langlopende obligaties stijgen sneller dan de rendementen op kortlopende obligaties, of de rendementen op korte obligaties dalen terwijl de rendementen op langlopende obligaties stijgen. 

Vlakke Yield Curve: als de rente op de korte termijn obligaties stijgt zodat ze dichter bij de lange rente komen, en/of de rente op lange termijn obligaties daalt, zien we dat de Yield Curve uitvlakt. Een vlakke Yield Curve kan wijzen op economische zwakte, aangezien dit een signaal is dat de inflatie en de rentetarieven naar verwachting een tijdje laag zullen blijven. 

Na de vergadering van de FED van afgelopen woensdag, waarin er geen nieuwe details werden gegeven over het kopen van bonds en renteverhogingen zijn de zorgen over de toenemende inflatie en hogere rentes weer even weggenomen. Hierdoor daalde de 10yr US staatsobligaties met meer dan 4%, de kortere termijn staatsobligaties zoals de 2yr US staatsobligatie gingen juist flink omhoog waardoor de Yield Curve wat uitvlakte. 

Dit was slecht nieuws voor de financiele sector van de aandelenmarkt omdat banken juist meer geld verdienen bij een steile Yield Curve, ze kunnen dan namelijk geld lenen tegen lagere rentetarieven en weer uitlenen tegen hogere rentetarieven. De gehele financiele sector daalde vorige week met 4,27%, ook de andere sectoren die normaal gesproken goed presteren bij vrees voor hogere inflatie zoals de energie en grondstoffen presteerden zeer slecht de afgelopen week.

grafiek van Finviz.com

 

De Yield Curve is dus de afgelopen week wat uitgevlakt wat normaal gesproken duidt op economische zwakte. Maar alles wijst er juist op dat de FED rentetarieven niet veel langer laag kan houden en de inflatie is ook niet te stoppen. Misschien is deze daling in de inflatiegevoelige sectoren juist wel een mooi moment om in te stappen. Wat denken jullie? Laat het me weten!

 

Suso.

 

DierDier

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.