LCNB Corp.

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 16:16

De afgelopen weken heb ik wat geld vrij gemaakt in mijn 10K portfolio. Zo heb ik heb mijn volledige positie van AT&T verkocht, ze hebben namelijk besloten om een spinoff te doen van WarnerMedia om het te combineren met Discovery. 

Dit lijkt mij voor de toekomst geen slechte beslissing voor AT&T omdat ze zich op deze manier weer kunnen focussen op de kern van het bedrijf, de telecommunicatie. En het nieuwe bedrijf dat ontstaat uit de samenwerking tussen WarnerMedia en Discovery de strijd aan kan gaan met de andere giganten uit de streaming industrie zoals Netflix en Disney+. Maar door deze nieuwe ontwikkelingen in het bedrijf heeft AT&T ook besloten om het dividend te verlagen met 40- tot 50%. Nu was AT&T al het bedrijf uit mijn portfolio waar ik de meeste twijfels over had vanwege de grote schulden die ze hebben, maar door het mooie dividend van 7% hield ik de aandelen toch in mijn portfolio. Na de aankondiging van de dividendverlaging zie ik nu geen enkele reden meer om de aandelen nog langer vast te houden en heb ik dus mijn gehele positie verkocht. Ook heb ik van mijn posities uit de utilities sector, IDA en PEG, een klein plukje van ongeveer 20% met wat winst verkocht. In deze aandelen heb ik nog volop vertrouwen voor de lange termijn, maar zoals ik in het vorige artikel, Hoge inflatie en het effect op de aandelenmarkt!,  heb uitgelegd, ben ik van mening dat de utilities sector dit jaar door de stijgende rentes slechter zal gaan presteren dan de rest van de sectoren. 

Maar ik heb niet alleen aandelen verkocht, ik heb namelijk LCNB Corp. toegevoegd aan mijn portfolio, een waarschijnlijk voor velen onbekend bedrijf uit een van de sectoren waarvan ik denk dat ze het juist goed gaan doen de komende tijd, de financiele sector.

LCNB is een regionale bank met 33 kantoren in de omgeving van Ohio. Met een marktkapitalisatie van  $ 228 miljoen behoort het tot de small caps. Ik heb dit aandeel toegevoegd aan mijn portfolio vanwege de sterke fundamenten en het feit dat ik denk dat de gehele financiele sector het de rest van het jaar nog goed zal doen en ook LCNB hiervan zal profiteren.

Zoals we hieronder in de tabel kunnen zien is de omzet, het netto inkomen en de winst per aandeel over een periode van 10 jaar mooi gestegen. Van 2011 tot 2014 was de EPS wel dalende maar de laatste jaren is dit ook weer omhoog gegaan. De P/E Ratio, die de verhouding tussen de koers en winst meet staat juist veel lager dan de laatste jaren, ook de P/B Ratio staat veel lager dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Dit zou kunnen betekenen dat het aandeel op dit moment ondergewaardeerd is. Wel iets om in de gaten te houden is de Cash Flow. Die is namelijk het afgelopen jaar flink gedaald, maar uit de laatste 10K van LCNB maak ik op dat dit vooral komt doordat ze veel meer hypotheken verstrekt hebben dan de afgelopen jaren, maar het is zeker iets wat ik in de gaten zal houden.

 

 

Bij het waarderen van banken is het ook goed om te kijken hoeveel ze nu eigenlijk verdienen met het verstrekken van leningen, en dit kun je doen door te kijken naar de Net. Interest Margin.  De NIM is het verschil tussen de inkomsten die een bank haalt uit haar rentedragende activa en de kosten van haar rentedragende verplichtingen. In het geval van LCNB ligt dit de laatste jaren stabiel tussen  de 3.50% en de 3.75%, met een lichte stijgende lijn.

Tot slot kijken we naar het dividend. Op dit moment betaalt LCNB een mooi dividend van $ 0.76 per aandeel, wat een dividend yield is van 4,25%. De Payout Ratio slechts 47%. Sinds het jaar 2000 zijn er geen dividend verlagingen geweest en ondanks dat ze het dividend tussen 2008 en 2018 niet verhoogd hebben, zijn ze nu weer bezig om het elk jaar met $ 0.04 per jaar te verhogen. 

Ik heb dus wat aandelen gekocht voor mijn 10K portfolio maar er zijn wel wat dingen die ik scherp in de gaten ga houden, onder andere de Cash Flow en dividend groei.

Laat me weten wat je van LCNB vindt of welke aandelen jij op het oog hebt!

Suso.

 

DrankDrank

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.