Hoge inflatie en het effect op de aandelenmarkt!

Gepubliceerd op 12 mei 2021 om 23:28

Een diep rode dag vandaag op de amerikaanse beurzen! Vandaag kwam het nieuws dat de Consumer Price Index (CPI) deze maand met 4,2% gestegen is ten opzichte van een jaar eerder. De analisten hadden een stijging van 3,6% verwacht, een verschil van 0,8%. De stijging van het jaarlijkse CPI-percentage was de snelste sinds september 2008. 

De CPI is een indicator om de inflatie te meten. De CPI is namelijk de gemiddelde prijs van een standaardpakket goederen en diensten dat door huishoudens uit de Verenigde Staten aangeschaft kan worden voor consumptie, waaronder ook energie- en huisvestingskosten. De goederen en diensten worden duurder waardoor je dus met eenzelfde hoeveelheid geld minder goederen en diensten kan kopen.

Er zijn veel dingen die kunnen lijden tot inflatie maar het feit dat de FED al meer dan 4 biljoen in de amerikaanse economie heeft gepompt en ze gezegd hebben dat ze er nog wel even mee doorgaan, zal er in dit geval wel veel mee te maken hebben. 

Een van de gevolgen van inflatie zijn hogere rentetarieven en dit heeft een negatief effect op de  aandelenmarkt. In februari hebben we kunnen zien dat als de rente op de 10-year treasury bond yield begint te stijgen, veel aandelen het zwaar krijgen. Vooral de groeiaandelen, omdat in de toekomst de waarde van het geld minder wordt en juist deze aandelen op dit moment gewaardeerd worden op wat ze in de toekomst kunnen presteren. Ook de aandelen uit de Utility sector, de Real Estate sector en de Consumer Staples sector krijgen het zwaar als de rentes omhoog gaan. Vaak wordt er in deze sectoren belegd voor het dividend, en als de rentes op de veilige bonds omhoog gaan zullen vele beleggers er voor kiezen om hun geld hierin te stoppen in plaats van in de aandelen. Zoals we in de grafiek hieronder kunnen zien steeg de 10-year treasury bond yield door het nieuws van de hoge CPI vandaag met 4,37% tot 1,70%.

Grafiek 10-year treasury bond yield

 

Maar zijn er dan ook sectoren die het normaalgesproken  goed doen met hoge inflatie? Jazeker! De Basic Materials sector is er een die het vaak goed doet bij hoge inflatie. De bedrijven die zich bezig houden met de landbouw of met mijnen van bijvoorbeeld goud, zilver en koper hebben vaak profijt van de stijging in grondstoffenprijzen. Deze grondstoffen worden geprijst in dollars, en als de dollar dus minder waard wordt gaat de waarde van deze grondstoffen omhoog. 

Ook de financiele sector is er ook een die profiteert van inflatie en de hogere lange termijn rentes. Banken verdienen hun geld door geld uit te lenen in de vorm van bijvoorbeeld hypotheken, als de lange termijn rente omhoog gaat maar de FED houdt de korte termijn rente rond de 0,25% (zoals ze beloofd hebben) verdienen ze dus veel meer geld. Ook investeren de banken en verzekeraars veel in veilige beleggingen zoals bonds, door de hogere rente halen ze hier dus ook veel meer rendement op.

De energie sector zal het waarschijnlijk ook goed doen om dezelfde redenen als de grondstoffen sector, door de hoge inflatie zal de waarde van de dollar zakken maar de waarde van olie blijft hetzelfde waardoor de prijs per vat zal stijgen. In de geschiedenis is het bewezen dat tijdens periodes van inflatie de prijs van olie omhoog gaat.

Vandaag was het een diep rode dag op de amerikaanse beurzen de S&P 500 daalde met 2,14% en de Nasdaq zelfs met 2,67%.  Ik nam wat winst op twee van mijn aandelen uit de Utility Sector, PEG en IDA. Niet omdat ik er op de lange termijn geen vertrouwen meer in heb, maar alleen omdat ik denk dat ze op de korte termijn wat minder zullen gaan presteren. Alle sectoren eindigden in het rood, ook de sectoren waarvan ik denk dat ze kunnen profiteren van de huidige situatie.  Misschien is dit nu juist wel een mooi moment om op koopjesjacht te gaan in deze sectoren. Wat denken jullie ervan? Geef je reactie hieronder of in de chat box! Fijne avond!

 

Suso.

 

DrankDrank

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.