Bearish Divergence Bitcoin - RSI

Gepubliceerd op 2 april 2021 om 17:42

Zelf bezit ik geen Bitcoin of andere cryptocurrency maar wel heb ik wat cryptos op mijn watchlist staan om te volgen. Zoals elk weekend ging ik op zoek naar setups om de aankomende week voor te bereiden en er was bij Bitcoin iets dat mij opviel.

De cryptos zijn dit jaar weer hot en vooral de naam Bitcoin hoor je weer overal voorbij komen. De reden daarvan is natuurlijk dat koers van de bekendste cryptomunt de afgelopen tijd flink gestegen is. Waar eind oktober 2020 de koers nog rond de $13000 dollar stond, kwam de koers half maart zelfs boven de $60000. En ondanks dat ik denk dat de koers op lange termijn nog veel hoger kan komen verwacht ik dat er op de korte termijn wel eens een correctie kan komen.

In de grafiek van Bitcoin kunnen we namelijk een Bearish Divergence zien tussen de koers en de Relative Strength Index (RSI). De RSI is een technische indicator die de kracht van een financieel instrument meet. Normaal gesproken lopen de koers en de RSI gelijk op. Als de koers een hogere piek vormt, doet de RSI dat ook. Vormt de koers een lagere piek, dat doet de RSI dat ook. Gebeurt dit niet dan is er sprake van een divergence, oftewel een afwijking. 

In de grafiek kunnen we duidelijk drie hogere pieken zien en bij de RSI juist drie lagere pieken. Dit wordt een Bearish Divergence genoemd en geeft aan dat de kopers kracht aan het verliezen zijn en er mogelijk een correctie aan zit te komen. Dit zien we ook terug in de candles van de afgelopen weken. In de rode cirkel zien we dat sinds de laatste piek (3.) veel van de candles een lange upper wick hebben, wat ook weer aangeeft dat gedurende de dag er wel kopers zijn maar dat de verkopers uiteindelijk toch weer de overhand krijgen. Tot slot zien we in de blauwe cirkel dat ook het volume de laatste tijd afgenomen is in vergelijking met begin van het jaar. Het volume komt amper nog boven het 30 daagse gemiddelde uit.

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat de koers gelijk zal dalen, het is nu gewoon even afwachten. Een belangrijk punt is de 50MA die nu rond de $53000 loopt. De koers staat daar alle lange tijd boven, maar mocht de koers daaronder sluiten dan kan het wel eens flink doorzakken.

Net als altijd is de technische analyse geen zekerheid, maar het is wel iets om in de gaten te houden bij het nemen van je beslissingen.

Voor meer informatie over de RSI en de verschillende divergences klik dan op de link hieronder.

Relative Strength Index (RSI)

 

Succes allemaal,

Suso

 

StudieboekenStudieboeken

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.