B2Gold (BTG)

Gepubliceerd op 17 maart 2021 om 14:12

Vorig jaar maart begon ik met het maken van een 10K lange termijn portfolio. Omdat ik in het begin nog een beetje zoekende was naar de aandelen waar ik me goed bij voelde is de portfolio sindsdien best wat veranderd. De meeste aandelen die ik nu bezit doen het goed, vooral ook in deze volatiele markt. 

Maar niet al mijn aandelen presteren goed. B2Gold (BTG) heeft het slecht gedaan de laatste tijd en op dit moment heb ik een virtueel verlies van -30% op deze positie. Een reden om nog eens goed naar de fundamenten te kijken.

BTG is een in 2007 opgerichte internationale goudproducent uit Canada. De reden dat ik dit aandeel in september kocht was dat ik graag wat blootstelling in mijn portfolio had aan goud en BTG aan mijn criteria voldeed. 

Analyse B2Gold:

De koers van BTG is op dit moment $4.57 met een P/E Ratio van slechts 7.25. Een lage P/E Ratio wil niet altijd zeggen dat het aandeel ook ondergewaardeerd is, het kan natuurlijk zijn dat de winst gedaald is en dat de verhouding daarom laag is. Dit is bij BTG niet het geval, de winst is de afgelopen 3 jaar gemiddeld met meer dan 110% gestegen.

In 2020 werd er een record goudproductie van 1.040.737 ons behaald maar zoals we in de afbeelding kunnen we zien wordt er voor 2021 en 2022 wel verwacht dat de productie zal afnemen. De lagere productie en hogere verwachte brandstof- en arbeidskosten zullen ook een negatieve invloed hebben op de nettowinst. 

Eind 2020 had BTG een schuld van $110 miljoen en op dit moment hebben ze meer dan $620 miljoen in cash. De afgelopen drie jaar hebben ze de schuld elk jaar met gemiddeld 45% omlaag kunnen brengen. Tijdens het derde kwartaal van 2020 hebben ze het uitstaande bedrag, $425 miljoen, van hun doorlopende kredietfaciliteit volledig terugbetaald. Hierdoor is het volledige bedrag van $600 miljoen nu weer beschikbaar. Hierdoor is ook de D/E Ratio op dit moment extreem laag met 0.04 en ook de D/Ebitda Ratio is slechts 0.09. 

Waar bezit en exploiteert B2Gold goudmijnen?

BTG heeft drie operationele goudmijnen, in Mali, Namibie en de Filippijnen. Ook heeft het 2 projecten in ontwikkeling, het Kiaka Project in Burkina Faso en het Gramalote project in Colombia waar in april 2021 nieuws van komt over de verwachtingen. BTG is voor 50% eigenaar van dit project, de andere 50% is in handen van AngloGold Ashanti (AGA). Ook zijn ze bezig met exploraties in Finland en Oezbekistan. 

2. BTG heeft een koop- en verkoopovereenkomst gesloten met betrekking tot het Toega-project, dat
blijft onder voorbehoud van voltooiing

 

Hierboven in de tabel de landen waar de mijnen of projecten zich bevinden, de namen, de grootte, de kwaliteit van het goud en de hoeveelheid goud die in de grond zit. De kwaliteit van de mijn en het goud wordt gemeten door de hoeveelheid goud per ton grond en de samenstelling, dit is verschillend voor een open mijn dan voor een ondergrondse mijn. Om de mijnen te kunnen beoordelen worden de volgende graadmeters gebruikt. De mijnen en projecten van BTG zijn allemaal Open Pit mijnen.

 

Open Pit:

  • Low grade 0 - 0.5 gold grams per tonne
  • Average grade 0.5 - 1.5 gold grams per tonne
  • High grade 1.5 + gold grams per tonne

 

Underground Mine:

  • Low grade 0 - 5 gold grams per tonne
  • Average grade 5 - 8 gold grams per tonne
  • High grade 8 + gold grams per tonne

 

Het zijn dus allemaal gemiddeld of hoge kwaliteit mijnen.

 

B2Gold dividend:

BTG betaalt ook nog steeds een dividend uit aan de aandeelhouders. Ze betalen per kwartaal $0.04 per aandeel uit. Tegen de huidige koers is dat een dividend yield van 3,5%. Een van de hoogste percentages onder de goud- en zilvermijners. Om dit dividend aan de aandeelhouders te betalen is slechts 19% van de winst nodig. Dit houdt in dat er nog genoeg ruimte is om het dividend in de komende jaren te kunnen verhogen of op zijn minst te behouden. 

 

Mijn conclusie:

Na het aflossen van de schuld zijn de fundamenten van BTG alleen maar sterker geworden de laatste maanden en het dividend is meer dan veilig. De productie zal de komende tijd wat afnemen maar de nieuwe projecten zullen in de toekomst zorgen voor verdere groei. Vanwege de landen waar BTG operatief is, is er wel een politiek risico aan deze belegging gebonden maar op dit moment is dat voor mij  geen reden om mijn aandelen te verkopen en koop ik zelfs af en toe wat aandelen bij.

De koers van goud is de afgelopen maanden flink gedaald, mede doordat de onzekerheid over de toekomst bij de meeste beleggers is weggenomen sinds de goedkeuring van de verschillende COVID-19 vaccins. Deze daling legt druk op alle goudmijnen en ook al kan het op de korte termijn nog wel wat verder zakken verwacht ik dat de koers in de nabije toekomst weer richting de $2000 zal gaan. De FED blijft maar geld in de economie pompen en dit kan niet door blijven gaan zonder gevolgen. Een van de gevolgen van al dit geld printen is inflatie en dit heeft historisch gezien weer positieve gevolgen op de goudkoers. En als goud weer omhoog gaat dan is BTG in mijn ogen de ideale kandidaat voor een flinke koersstijging.

 

Dit artikel gaat over mijn visie op het aandeel BTG, ik ben geen financieel adviseur en dit is ook geen koop- of verkoopadvies. Maak altijd je beslissingen gebaseerd op je eigen onderzoek. Succes!

 

Suso

 

ComputerComputer

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

dividendbelegger
2 jaar geleden

prima analyse en precies de onderbouwing waarom ik ook aandelen van dit bedrijf in bezit heb.

gr

Dividendbelegger
http://dividendportfolio.nl

Suso
2 jaar geleden

Bedankt voor de reactie. We zullen zien wat de toekomst brengt. Ik heb geen haast, we krijgen een mooi dividend voor het wachten 👍🏼