China ETF

Gepubliceerd op 19 februari 2021 om 13:19

Voor de komende jaren zie ik nog steeds veel potentie in China en om die reden ben ik op zoek gegaan naar een ETF om toe te voegen aan mijn portefeuille. Gezien de meeste posities uit mijn portefeuille uit de Verenigde Staten komen is wat meer geografische spreiding en wat minder blootstelling aan de USD/EUR koers geen slecht idee.

HSBC MSCI China Ucits ETF

De Exchange Traded Fund (ETF) waar ik voor gekozen heb is de HSBC MSCI China Ucits ETF op de Euronext te vinden met ticker CNY.  De top 5 posities zijn; Tencent 15,97%, Alibaba Group 14,32%, Meituan Dianping 5,66%, JD.com 2,42% en Baidu 2,35%. Wat gelijk opvalt is dat de 2 grootste posities samen al meer dan 30% van de ETF opmaken, dit is zeker een reden om die twee bedrijven wat nader te bekijken.

Tencent:

Tencent is de grootste uitgever van videogames ter wereld. Het heeft onder andere een aandeel in de twee populairste games; Fortnite en PlayerUnknown's Battlegrounds. Maar niks is minder waar als er gezegd word dat Tencent alleen een videogamebedrijf is, het is meer een combinatie van Spotify, Facebook, WhatsApp, YouTube en nog veel meer.

Ze hebben Tencent E-Sports, ze zitten in de film en muziek industrie met Tencent Music Entertainment (TME) en Tencent Pictures. Ze zijn ze eigenaar van WeChat, de chinese versie van WhatsApp, met de  WeChat Pay App bieden ze fintech services aan en met Tencent Cloud leveren ze bedrijfsgerichte cloud diensten.

Sinds 2017 heeft Tencent de omzet met gemiddeld 25% per jaar zien stijgen en de analisten verwachten voor de komende 5 jaar een gemiddelde groei van 20%

Ali Baba:

Ali Baba wordt vaak de Amazon van China genoemd. Maar in beide bedrijfsmodellen zitten toch veel verschillen waarvan het grootste verschil is dat Amazon de goederen rechtstreeks aan de klanten verkoopt, en Ali Baba optreedt als tussenpersoon tussen kopers en verkopers.

Ze zitten dus in de E-commerce maar ook in de sector van cloud computing, digitale media en digitale entertainment waar het concurreert met onder andere Tencent. 

Met een gemiddelde winstgroei van 29% op jaarbasis over vijf jaar en een omzetgroei van 47%, is het moeilijk om een megacap aandeel te vinden met betere groeicijfers dan Alibaba. In het laatste kwartaal steeg de EPS met 30% tot $3,38 per aandeel. Voor de komende jaren verwachten de analisten wel dat deze groei af zal nemen. Persoonlijk denk ik dat het voor Ali Baba moeilijk zal zijn om deze prachtige cijfers de komende jaren te blijven evenaren maar de groei is er zeker nog niet uit. Vooral met de cloud services groeit nog hard en is op dit moment al de op een na grootste bron van inkomsten is met $2,5 miljard, ongeveer 7% van de totale inkomsten. Het segment is ook de snelst groeiende inkomstenbron van het bedrijf. De omzet groeide met 50,3% in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De andere aandelen uit de top 5 posities zijn; JD.com ook een e-commerce specialist , Baidu de chinese Google om het maar even makkelijk te zeggen en Meituan Dianping die een super App hebben waarmee je van alles kan doen; eten bestellen, tafels in restaurants reserveren, vliegtickets en hotels boeken, een taxi bestellen en nog veel meer. 

De P/E Ratio van de ETF ligt op dit moment rond de 17, wat ongeveer gelijk is aan de P/E Ratio van de Shanghai SE 180 Index. 

Goed nieuws is dat HSBC Global Asset Management de kosten op zijn China ETF heeft gehalveerd om de concurrentie aan te gaan met andere uitgevers van China ETF´s zoals Franklin en Lyxor. De TER is verlaagd van 0,60% naar 0,30%, een aanzienlijke daling wat natuurlijk zeer goed nieuws is voor de lange termijn beleggers. De ETF betaalt ook nog een klein dividend van 1,35% wat per half jaar uitbetaald wordt. 

Als we naar de grafiek kijken zien we dat de koers de laatste tijd al wat opgelopen is, maar ik ben van mening dat het voor de lange termijn nog zeker koopwaardig is. Ik heb na de dip van gisteren in ieder geval al wat aandelen gekocht.

In mijn ogen is zijn de aandelen uit de ETF interessant vanwege de groeimogelijkheden en om mijn portfolio verder te diversificeren. Laat me hieronder of in de chat box weten wat jullie van deze ETF vinden. Kritische en goed onderbouwde feedback is altijd gewenst!

Trade safe!

 

Suso.

KlussenKlussen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.