Wat een week! Het was een drukke week op de beurzen, veel grote bedrijven kwamen met de kwartaalcijfers. Johnson & Johnson, At&t, Abbott, 3M, Tesla, McDonald´s, Visa en nog vele anderen. Maar boven iedereens verwachting ging de aandacht naar kleinere bedrijven zoals Gamestop.

Gamestop (GME) is een fysieke winkelketen die computergames verkoopt. Door het verouderde businessmodel gaat het al jaren erg slecht met het bedrijf, er worden steeds meer games online verkocht en natuurlijk heeft de Coronacrisis daar nog een schepje bovenop gedaan, hierdoor hebben ze de laatste jaren veel winkels moeten sluiten.
Zoals we in de grafiek kunnen zien is de koers van het aandeel deze week met meer dan 600% gestegen. Vanaf het begin van het jaar is de koers zelfs met meer dan 1500% gestegen (gemeten op de hoogste koers van de week). Maar hoe kan dit nou gebeuren als het zo slecht gaat met het bedrijf? Het antwoord is een shortsqueeze!
Veel grote hedgefondsen hebben de laatste jaren een shortpositie ingenomen bij GME waarmee ze geld zouden verdienen als het aandeel zou zakken. Lange tijd hadden ze het bij het juiste eind, de fundamenten van het bedrijf verzwakten, de toekomst zag er slecht uit en de koers daalde.
Op een forum van het amerikaanse Reddit dat WallStreetBets heet, werd al langere tijd gezegd dat GME de ideale kandidaat zou zijn voor een shortsqueeze omdat alle beschikbare aandelen van het bedrijf in handen waren van shortsellers. Bij shortselling leen je aandelen van je broker die je dan gelijk op de markt verkoopt, je verkoopt dus eigenlijk aandelen die je niet bezit in de hoop dat het aandeel daalt zodat je later goedkoper terug kan kopen en weer terug kan geven aan je broker. Het verschil is dus je winst of verlies.
Maar als de koers stijgt dan worden de shortsellers gedwongen om de aandelen terug te kopen tegen een hogere koers om zo hun verliezen beperkt te houden, dit geeft de koers dan weer een extra zet in de rug wat de koers nog verder doet oplopen. Dit is nu precies wat er deze week bij GME is gebeurd.
In het begin werd er niet veel met het artikel op WallStreetBets (WSB) gedaan maar toen Ryan Cohen de CEO van Chewy, een online retailer van diervoeding en andere huisdiergerelateerde producten in december 9% van de aandelen van GME kocht kwam het balletje aan het rollen. Hij had grote plannen om de fysieke winkelketen te digitaliseren en zich vooral te richten op de verkoop on-line. De koers begon te stijgen en op WSB werd het opeens erg druk en werd er hevig gespeculeerd over waar de koers heen zou kunnen gaan. Langzamerhand begon de koers op te lopen en werden de shortsellers gedwongen om hun aandelen terug te kopen tegen hogere koerzen wat er voor zorgde dat de koers nog verder opliep en er ontstond een sneeuwbaleffect.
Begin deze week steeg de koers flink maar toch leek het WSB effect een beetje te verzwakken, totdat woensdag de CEO van Tesla, Elon Musk een tweet plaatste waarin stond "Gamestonk". Nu lijkt dit inderdaad niet echt inhoudelijke informatie maar tot ongenoegen van de shortsellers die nog niet teruggekocht hadden schoot de koers wel nog even met 150% omhoog.
Maar de Gamestop soap was nog niet over. Op donderdag kwam de Amerikaanse broker Robinhood met het nieuws dat ze de handel in GME zouden gaan beperken waardoor er geen aandelen meer gekocht konden worden, alleen verkocht. Door dit nieuws stond de koers op een gegeven moment met meer dan 60% in de min. Een rare beslissing van Robinhood, het is toch een vrije markt, iedereen kan toch kopen en verkopen wanneer ze willen.
Nu blijkt het dat er een link bestaat tussen een van de hedgefondsen die flink short zat in Gamestop en de amerikaanse broker. Afgelopen maandag kwam het nieuws dat Citadel LLC en Point72 Asset Management samen $2,75 miljard geinvesteerd hadden in het hedgefonds Melvin Capital Management, dat flink short zat in GME en dus zwaar getroffen was door de shortsqueeze. Ze verloren dit jaar meer dan 30% van hun kapitaal.

Maar wat heeft Robinhood hiermee te maken? De transacties op Robinhood zijn gratis. Maar Robinhood biedt geen gratis transacties aan omdat ze zo aardig zijn. Het wordt betaald door enkele grote investeerders, onder andere de bovengenoemde Citadel LLC. Zij betalen namelijk voor de data van de klanten van Robinhood om te zien wat deze particuliere investeerders doen. Dit wordt betaling voor orderstroom genoemd. Citadel verdient geld met de informatie van deze orders door automatisch de andere kant van de order te gaan en vervolgens terug te keren naar de markt om de transactie om te draaien. Ja dit klinkt inderdaad erg ingewikkeld maar wat het eigenlijk inhoudt is dat ze geld verdienen met het verschil tussen de prijs van de bied- en de laatkoers, bekend als de spread, dit wordt ook wel "high-frequency trading" genoemd. Met deze handel, die milliseconden duurt, hebben institutionele beleggers een groot voordeel op de kleinere particuliere beleggers.
Het lijkt er dus ernstig op dat Robinhood het kopen van de aandelen GME verbood om er voor te zorgen dat de verliezen voor Melvin Capital en dus ook Citadel niet verder opliepen.

Toch apart dat ze voor de broker dan de naam Robinhood hebben uitgekozen.
Suso.
Reactie plaatsen
Reacties
Goed stuk Suso. Ben benieuwd war het vervolg is komende week.
Bedankt Calliko! Ja ik ben ook benieuwd, Robinhood heeft nu een kooplimiet op 50 aandelen gezet.