Idacorp Inc. (IDA)

Gepubliceerd op 28 oktober 2020 om 16:55

Idacorp is een in Idaho gevestigd gereguleerd nutsbedrijf. Hun portfolio bestaat uit een serie van 17 waterkrachtcentrales, drie aardgasgestookte elektriciteitscentrales en een gedeeltelijk belang in drie kolengestookte elektriciteitscentrales. Vorige week heb ik het aandeel toegevoegd aan mijn dividend portfolio en in dit stukje laat ik weten waarom.

Ik kwam bij dit aandeel omdat ik op zoek was naar een stabiel nutsbedrijf met een mooi dividend dat ook in onzekere tijden niet in gevaar zal komen. Als we kijken naar de totale omzet van Idacorp zien we dat die de laatste drie jaar met gemiddeld 2,1% gestegen is, niks spectaculairs dus, maar wel stabiel. De kosten voor het behalen van die omzet die stegen met slechts 1,8% gemiddeld, minder snel dan de omzet wat altijd een goed teken is.

Als we kijken naar de verhoudingen voor het meten van de schuld zien we dat Idacorp op dit moment een D/E Ratio van 0.87 heeft en een D/Ebitda van 4.18. Normaal gesproken zie ik liever dat de D/Ebitda Ratio onder de 3 ligt, maar  nutsbedrijven hebben vaak relatief hoge D/E en D/Ebitda ratio's doordat ze meer geld nodig hebben om investeringen in de projecten van de dure infrastructuur te kunnen bekostigen. Beide verhoudingen liggen in vergelijking met de rest van de sector aan de lage kant.

Tot zover alles in orde maar nog geen echte redenen om dit aandeel op te nemen in  mijn lange termijn portfolio. De feiten die mij overhaalden om dit aandeel te kopen zijn de volgende; zoals gezegd is Idacorp gevestigd in Idaho in het westelijke gedeelte van de Verenigde Staten. 

En zoals we in de afbeelding uit de presentatie van de Q2 resultaten in augustus kunnen zien is Idaho tussen 2018 en 2019 de snelst groeiende staat van heel Amerika is geweest. En Idacorp levert stroom aan 68% van alle inwoners van Idaho en ook nog aan 7 steden van de buurstaat Oregon. Als het inwonersaantal zal blijven stijgen zal Idacorp daar zeker van profiteren.

Idacorp heeft ook sinds 2010 elk jaar de EPS zien goeien en ook voor dit jaar is de verwachting dat de EPS weer hoger zal liggen, de verwachting ligt tussen de $4.45 en $4.65 per aandeel. De P/E Ratio is nu 19.58, net iets onder het gemiddelde van de gereguleerde nutsbedrijven sector, die ligt namelijk op 20.99. De ROE ligt de laatste jaren stabiel tussen de 9 en de 10% en de Operating Margin tussen de 20 en 23%.

En als laatste kijken we natuurlijk nog naar het dividend, Idacorp betaalt op dit moment een dividend yield van 2.97%. En zoals we in de afbeelding kunnen zien is het sinds 2011 elk jaar verhoogd. Ongeveer 58% van de winst wordt uitbetaald aan dividend, wat nog voldoende ruimte geeft voor het verhogen van het dividend, verdere groei van het bedrijf of schulden af te betalen.

De stabiele omzet, de stijgende winst, de lage schuld, , het groeiende inwonersaantal van Idaho en het veilige dividend maken Idacorp voor mij een aantrekkelijk aandeel om in mijn lange termijn portfolio te hebben.

 

P.s: dit is mijn visie op het aandeel Idacorp, ik ben geen financieel adviseur en dit is ook geen koop- of verkoopadvies. Maak altijd je beslissingen gebaseerd op je eigen onderzoek. Succes!

Suso.

 

De tabellen die ik gebruikt heb voor dit stukje komen van de laatste presentatie van Idacorp Inc. te vinden op https://www.idacorpinc.com/

 

ComputerComputer

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.