Medical Properties Trust (MPW)

Gepubliceerd op 31 augustus 2020 om 11:20

Medical Properties Trust is de enige Real Estate Investment Trust (REIT) die zich uitsluitend richt op ziekenhuisfaciliteiten, 66,5% van hun portfolio zit in de Verenige Staten, 5,4% in Australie en de overige 28,1% in Europa. Het is in 2003 opgericht en heeft het hoofdkantoor Birmingham, Alabama.

In iets meer dan een jaar groeide de vermogenswaarde van $9 miljard in 2018 tot $16,5 miljard begin 2020. En voorlopig zal MPW nog verder groeien, in het derde kwartaal worden er namelijk ziekenhuizen in de  VS en Duitsland bijgevoegd aan de portfolio. En in het vierde kwartaal worden er via een pas gevormde joint venture ook nog drie ziekenhuizen in Colombia toegevoegd. 

Het heeft een defensief, recessiebestendig bedrijfsmodel en dat is tijdens de pandemie ook wel gebleken. Zo zei de CEO, Edward Aldag, bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers 2020; "We are immensely proud of our operators for rapidly reconfiguring, right-sizing, and adjusting their operations in response to the COVID pandemic such that we expect to collect 100% of rent and interest contractually due to us, including 98% to be collected in 2020 with the remaining 2% subject to payment plans with interest". MPW is dus een van de weinige REIT´s die de verwachtingen voor de rest van 2020 niet heeft aangepast, ze verwachten 100% van de huur en rente te innen, 98%  in 2020, en de resterende 2% via betalingsplannen met rente. MPW werkt met een Triple Net Lease systeem, wat inhoudt dat de huurder alle kosten van het onroerend goed betaalt, inclusief onroerendgoedbelasting, opstalverzekering en onderhoud. De contracten die ze afsluiten zijn normaal gesproken voor minimaal 10 jaar.

Voor het volledige jaar 2019 rapporteerde MPW een Funds From Operations (FFO) van $523.96 miljoen. Wat betekent dat de FFO sinds 2015 elk jaar met gemiddeld 25% gestegen is. De FFO voor het tweede kwartaal van 2020 bedroeg $183,905 miljoen ($0.35 per aandeel), vergeleken met $119,546 ($0.30 per aandeel) in het tweede kwartaal van 2019. Het nettoresultaat voor het tweede kwartaal van 2020 bedroeg $109,5 miljoen (of $0,21 per aandeel), vergeleken met $79,4 miljoen ($0,20 per aandeel) in het tweede kwartaal van 2019. Voor het volledige jaar 2020 word een FFO per aandeel van $1.68/$1.71 verwacht.

Op dit moment kost een aandeel MPW $18.57, de P/FFO (FWD) is 12.06 en het betaalt een mooi dividend van $1.08 wat een dividend yield van 5,78% betekent. MPW heeft het dividend de afgelopen 7 jaar elke keer met gemiddeld 4% verhoogd. De groei door het aankopen van meer ziekenhuizen zal zorgen voor meer cashflow wat op zijn beurt weer zal zorgen voor het garant stellen en/of verhogen van het dividend.

Als we kijken naar de lange termijn grafiek met de maandelijkse candles zien we dat de koers van MPW sinds de IPO in 2015 bijna altijd onder de $16 heeft heeft gestaan, tot eind 2018, toen brak de koers uit boven de weerstand en schoot het snel door tot de $24.

 

In de grafiek met de dagelijkse candles zien we dat de koers op dit moment geen duidelijke richting heeft, het loopt een beetje zijwaarts tussen de $17,50 en de $ 21. Medical Properties Trust is een aandeel wat ik aan mijn lange termijn dividend portfolio wil toevoegen, daarom zou ik het liefst zien dat de koers nog wat verder zakt om daarna in te stappen.

Mocht de koers niet veel verder meer zakken maar juist tekens van sterkte vertonen dan zou dat ook een reden kunnen zijn om in te stappen. Mocht ik aandelen kopen dan zal ik dat natuurlijk in de chat box melden.

Let wel op MPW heeft een “at-the-market” financiering lopen waarmee ze aandelen op de markt kunnen verkopen om op die manier geld op te halen, dit betekent natuurlijk verwatering voor het aandeel. De groei van het bedrijf heeft uiteraard geld nodig, daarom vind ik het voor de lange termijn geen probleem, op de korte termijn kan dit natuurlijk nog wel druk op de koers zetten.

Mijn mening is dat de goede cijfers, de groeimogelijkheden, het bedrijfsmodel en het mooie dividend ,Medical Porperties Trust een erg interessant aandeel maken.

 

Doe natuurlijk zoals altijd zelf je onderzoek en mocht je je mening willen delen dan kun je altijd reactie plaatsen onder deze tekst, schrijven in de Chat Box, Instagram of via de e-mail.

Veel succes!

Suso.

 

We mogen weerWe mogen weer

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.