Tradingsplan en Money Management

Gepubliceerd op 16 juni 2020 om 20:49

Om een goede trader te zijn heb je veel kwaliteiten nodig zoals geduld, discipline en doorzettingsvermogen. Maar het bezitten van deze kwaliteiten is echter geen garantie voor succes omdat er veel andere factoren meespelen waar je als trader geen controle over hebt. Om de risicos te minimaliseren is het daarom uiterst belangrijk dat je een tradingsplan hebt en een systeem voor je money management.

De financiële gezondheid van de trader wordt afgemeten aan de manier waarop hij zijn kapitaal kan beheren. Het goed beheren van je geld zal je portefeuille helpen beschermen. De belangrijkste reden waarom veel beginnende traders geld verliezen is doordat ze helemaal geen tradingsplan hebben. Ze weten voordat ze een aandeel kopen niet waar ze winst nemen, niet waar ze verlies nemen en weten dus ook niet wat hun Risk/Reward Ratio is (Risico/Winst verhouding). Een goede trader heeft een goed tradingsplan en een goed systeem voor het money management en zal ook de discipline hebben om zich eraan te houden. Hieronder zal ik een voorbeeld geven.

In het voorbeeld zien we een grafiek met met japanse candles die elk één dag voorstellen, we maken een plan voor een mogelijke long swingtrade. Zoals je kunt zien staat de koers van het aandeel op dit moment dichtbij de 50 Moving Average en heeft het daar al een keer steun op gevonden, wat de eerste aanwijzing is dat de koers mogelijk weer op de 50MA zal steunen en de komende dagen zal stijgen. Maar dat is niet genoeg om zomaar long te gaan.

Elke trader gebruikt andere oscillatoren en indicatoren voor de technische analyse, en er is dus ook geen perfecte combinatie die altijd 100% winstgevend is. Maar bij het voorbeeld zou je onder andere kunnen kijken naar de RSI of de Stochastics, en alleen besluiten te kopen als die op oversold staat. Maar als je bijvoorbeeld liever de MACD gebruikt, de Bollingerbands, of je kijkt alleen naar de prijsaktie en het volume dan kan dat natuurlijk ook, zolang je maar een plan hebt en je daar ook aan houdt. Zodra je dus een grafiek hebt gevonden die interessant lijkt en je favoriete oscillators/indicators zeggen ook dat de kans op een stijging groter is dan de kans op een daling dan wacht je op de confirmatie die jouw theorie bevestigt, en als je de japanese candle sticks gebruikt dan zou je in dit geval kunnen wachten op een bullish candle zoals een Bullish Engulfing candle of een One White Soldier.

Als al jouw criteria er op wijzen dat de kans op een stijging groter is dan de kans op een daling dan heb je wat ze noemen een Edge. Een edge wil zeggen dat je iets hebt wat je het voordeel van de twijfel geeft, een voordeel op de markt. Op de markt weet je nooit wat er gaat gebeuren, de koers kan stijgen, dalen en zijwaarts gaan. Maar als je een edge hebt, een goed plan, een systeem voor je money management en je je ook nog gedisiplineerd aan je eigen regels houdt dan is er een grote kans dat je stategie op de lange termijn winstgevend is.

 

Nu blijkt dat de bevestiging met een groene candle er de volgende dag ook komt. Dan moeten we nu dus onze entry-, de stop loss-  en het take profit punt bepalen. We stappen in bij een koers van €23,50, in de buurt van het slot van de dag. En een logisch punt voor de stop loss is onder de laagste koers van de vorige dag en onder de 50MA die beiden als steun kunnen werken, komt de koers toch daaronder dan weten we zeker dat we fout zaten met onze theorie. 

Een goede plek voor de stop loss is €22,00. Dus we hebben nu onze entry bepaald en onze stop loss, we moeten dus alleen nog weten waar we winst gaan nemen. En als take profit punt zou je in dit voorbeeld €26,50 kunnen nemen, wat ook een logisch punt is omdat het net onder de vorige weerstand ligt.

Nu we de entry, stop loss en take profit punten bepaald hebben kunnen we ook de Risk/Reward Ratio uitrekenen en zien of het eigenlijk wel de moeite waard is om de trade te nemen. De R/R Ratio geeft aan  hoe de verhouding is tussen het maximale risico en de maximale winst, en het berekenen ervan is heel eenvoudig. Eerst trek je de entry koers van de take profit koers af, in dit geval 26,50 - 23,50 = 3. We hebben hiermee onze potentiele winst (Reward) bepaald , namelijk €3 per gekocht aandeel. Om het maximale verlies te bepalen pak je de entry koers en daar trek je de stop loss koers vanaf, 23,50 - 22,00 = 1,5. Ons risico voor deze trade is €1,5  per gekocht aandeel. Vervolgens deel je de potentiele winst door het maximale verlies, 3 : 1,5 = 2. Het risico is altijd 1 dus voor elke euro risico die we nemen kunnen we 2 euro winnen een R/R Ratio van 1/2.

R/R Ratio, tyradersinfo.nl

De meeste traders nemen alleen de trades waarvan de R/R Ratio minstens 1/2 is, maar hoe hoger de R/R Ratio hoe beter, dat betekent namelijk dat we minder trades winnend hoeven af te sluiten om toch winstgevend te zijn

Zeg we doen 100 trades met een R/R Ratio van 1/1,  en stel dat 1R, 50 euro is. We verliezen dus per verloren trade €50 maar per gewonnen trade winnen we ook €50. En we bereiken een winstpercentage van 50%, 50 winnaars en 50 verliezers. Na 100 trades staan we dus precies break-even (transactiekosten niet meegeteld), we moeten dus een winstpercentage van meer dan 50% hebben om winstgevend te zijn. Maar stel nou dat we per trade een R/R Ratio van 1/2 hadden, als de trade niet zo loopt als gepland dan verliezen we €50, maar als we winnen verdienen we €100. En stel dat we weer een winstpercentage van 50% behalen, dan hebben we in dit geval  €2500  winst gemaakt.

Met een R/R Ratio van 1/2 hoef je maar een winstpercentage van 33% te behalen om break-even te staan. Zo zie je maar, hoe hoger de Risk/Reward Ratio hoe beter.

We hebben dus nu een tradingsplan gemaakt, we weten waar we kopen en we weten waar we verkopen, zowel met winst als met verlies. Maar hoeveel aandelen moet je nu kopen?

Voor het bepalen van de grootte van je positie bestaat een heel eenvoudige berekening. Het eerste wat we moeten weten voor deze berekening is hoeveel van ons totale kapitaal op onze brokersaccount we bereid zijn te verliezen. Met totale kapitaal bedoel ik de cashfund die je hebt maar ook het totale bedrag van de aandelen die je op dit moment bezit. Voor het voorbeeld gaan we er even vanuit dat we op ons brokersaccount €2000 aan cashfund hebben en nog een €8000 aan aandelen bezitten, ons totale kapitaal is dus €10000. 

Hoeveel procent van ons totale kapitaal moeten we per trade daarvan riskeren? Ja dat is voor iedereen anders, maar persoonlijk zou ik maximaal 1% van je totale kapitaal per trade riskeren, in dit geval dus €100. Je moet dus een reeks van 100 verliezende trades achter elkaar hebben voordat je zonder geld komt te zitten (en als dat gebeurt dan is het misschien een goed idee om geen geld meer bij te storten en een spaarrekening te openen). 

Het volgende wat we moeten weten voor de berekening is het risico dat we nemen per gekocht aandeel, en dat hebben we eerder al berekend, dat was namelijk €1,5 per aandeel (entry koers - stop loss koers). En nu is het eenvoudig het risico per trade van je totale kapitaal delen door het risico per aandeel, in dit geval 100 : 1,5 = 66.  We kunnen dus 66 aandelen kopen en we riskeren met deze trade maximaal €100.

Het is erg belangrijk dat als je besluit 1% risico van je totale kapitaal per trade te nemen dat je dat dan ook gediciplineerd blijft doen. In het traden gaat het allemaal om de nummers, en als je wilt weten of je tradingsplan en je systeem voor het money management echt werkt zul je je gediciplineerd aan je eigen regels moeten houden en niet telkens je risico veranderen of je stop loss verzetten. Maar het hebben van een plan geeft je tijdens de trade rust en zorgt ervoor dat je geen emotionele beslissingen gaat nemen. 

Dit artikel is slechts een voorbeeld van een tradingsplan en een systeem voor het money managment, ik heb het geschreven om je op weg te helpen om zelf je eigen plan te maken. Maak een plan wat bij jou past en hou je eraan en kijk ook na elke trade wat er goed of fout is gegaan, op deze manier kom je er ook achter of je tradingsplan werkt.

Succes allemaal en blijf gezond!

 

Suso.

StudieboekenStudieboeken

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.