CISCO Systems Inc. (CSCO)

Gepubliceerd op 30 mei 2020 om 15:37

Cisco Systems Inc. is een amerikaanse multinational met hoofdkantoor in San Jose, Californië die voornamelijk actief is in de ICT-sector met het ontwikkelen, produceren en verkopen van netwerkapparatuur, routers, switches en servers. Het bedrijf maakt ook beveiligingsapparatuur, internetconferentiesystemen en andere netwerkapparatuur voor bedrijven en overheidsinstanties. 

De belangrijkste klanten van Cisco zijn grote ondernemingen en telecommunicatiedienstverleners, maar  ook verkopen ze producten die zijn ontworpen voor kleine bedrijven. Cisco Systems is met hun uitgebreide netwerk  zeker een van de bedrijven die goed gepositioneerd is voor de 5G revolutie in de techsector.

 

Naar mijn mening is het nu zowel fundamenteel als technisch een goed moment om in te stappen voor de lange termijn. De eerste reden hiervoor is zoals ik net zei dat het bedrijf waarschijnlijk flink zal profiteren van 5G. En als we kijken naar de belangrijke verhoudingen voor de fundamentele analyse dan zien we dat de P/E Ratio (TTM) momenteel 18.96 is en de D/E Ratio 0.32, goed dus. En zoals we hieronder kunnen zien zit ook in zowel de EPS, de Operating Margin en de Free Cash Flow een stijgende lijn, met hier en daar een tegenvallend jaar, maar de algemene trend is duidelijk omhoog. De Debt to Equity Ratio is de laatste jaren ook mooi stabiel onder de 0,50 gebleven, onder de 1 wordt gezien als goed, omdat hoe hoger de uitkomst van de verhouding is, des te meer vreemd vermogen er wordt gebruikt om het bedrijf te financieren.

Omdat ik een positie in Cisco genomen heb voor de lange termijn kijken we eerst naar de grafiek met de monthly candles (grafiek 1) daar zien we dat de koers begin 2000 boven de $80 heeft gestaan maar door de dot.com crash viel het aandeel terug tot rond de $10. Sindsdien heeft het tussen de $30 en $14 een beetje heen en weer geschommeld totdat er eind 2017 weer een stap omhoog werd gezet tot bijna $60. Daarna is het aandeel wat gedaald en tijdens de Coronacrisis daalde de koers zelfs tot $33. Afgelopen vrijdag sloot de koers op $47.82. Het zou zomaar kunnen dat Cisco de komende maanden/jaren weer richting de groote weerstand van $77.50 zal gaan. Zoals we kunnen zien is er bij de Stochastics nog ruimte omhoog en de MACD histogram is nog negatief maar stijgende.

Als we naar grafiek 2 kijken met de daily candles dan kunnen we duidelijk zien dat de koers afgelopen vrijdag boven de dalende trendlijn is uitgebroken met een mooi volume. Ook staat de koers sinds woensdag weer boven de 200MA wat altijd een sterk teken is. In de grafiek zien we ook de twee volgende weerstanden, de eerste rond de $50 en de tweede rond de $58. 

En tot slot kijken we ook nog even naar de intraday grafiek van afgelopen vrijdag met de 1 minute candles (grafiek 3), omdat het me opviel dat de koers vooral in de laatste 15 minuten met veel volume omhoog werdt gezet. Gelukkig was mijn timing dit keer lekker en kocht ik net voor de stijging op een koers van $46.50.

Het hoge volume kan verschillende dingen betekenen, het zou een institutionele belegger kunnen zijn die besloten heeft een een positie te nemen, het zouden veel particuliere beleggers kunnen zijn die allemaal op de uitbraak aan het wachten waren of er is iemand die meer informatie heeft als de normale belegger en er zou volgende week bijvoorbeeld een persbericht met goed nieuws kunnen komen. 

Een andere reden waarom ik Cisco opneem in mijn lange termijn portfolio is het mooie dividend dat het uitbetaalt, namelijk $1.44 per aandeel oftewel een dividend yield van 3.16%, wat voor een bedrijf uit de techsector zeker niet slecht is. Het heeft een pay-out ratio van 40% van de free cash flow en sinds 2011 is het dividend elk jaar verhoogd. De volgende ex-dividend datum is op 6 juli 2020.

We zullen zien wat het gaat brengen maar ik heb met dit aandeel zeker geen haast.

 

Suso.

P.s. dit is geen koopadvies! Dit artikel gaat alleen over mijn mening en zicht op het aandeel CSCO, iedereen moet altijd eerst zijn eigen onderzoek doen voordat hij een beslissing neemt op de beurs.

Succes, fijn weekend en blijf gezond!

 

https://www.tradersinfo.nl/fundamentele-analyse/d-e-ratio

https://www.tradersinfo.nl/fundamentele-analyse/p-e-ratio

 

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Guus
3 jaar geleden

Zeker eens! Vooral nu metde opkomende digitalisering voor hr diensten waar cisco een aandeel in heeft is t zeker interessant om te kopen voor langere tijd