Digital Realty Trust (DLR)

Gepubliceerd op 17 mei 2020 om 21:03

Digital Realty Trust is een REIT of wel een Real Estate Investment Trust, een investeringsfonds voor onroerend goed. Voor veel aandelen in de onroerend goed sector kan het een moeilijke tijd worden. Vooral de REIT´s die veel winkelvastgoed bezitten zullen het moeilijk kunnen krijgen de komende tijd door de opkomst van de verkoop online en de problemen rondom Covid-19.

Maar Digital Realty Trust (DLR) zit in een hele andere sector, ze houden zich namelijk bezig met het aankopen en exploiteren van datacenters, een markt die de komende jaren nog flink zal groeien. DLR bezit 267 datacenters in meer dan 20 landen verdeeld over 6 continenten, een goede geografische spreiding dus.

Bij een REIT is het nutteloos om je analyse te baseren op de P/E Ratio. Ze rapporteren namelijk veel afschrijvingskosten in de vorm van de panden die ze bezitten. Ze schrijven de waarde van hun bezittingen af van de belasting waardoor het belastbare inkomen er veel lager uit ziet dan ze eigenlijk zijn, hierdoor krijgt P/E Ratio maar ook bijvoorbeeld de dividend pay out ratio een verdraaid beeld. 

Daarom is het bij REIT´s beter om te kijken naar de FFO (Fund From Operations). Die wordt gebruikt om de cash flow uit hun activiteiten vast te stellen. Het wordt berekend door afschrijving en amortisatie bij de winst op te tellen en vervolgens eventuele winst op verkopen er weer vanaf te trekken. Het meet dus de echte cash flow die wordt gegenereerd door het bedrijf. Bij een REIT is het dus beter om naar de Price to Funds From Operations Ratio te kijken (P/FFO Ratio) en over het algemeen geld, hoe lager de verhouding hoe goedkoper het aandeel. Op dit moment ligt de P/FFO Ratio van Digital Realty rond de 25 wat aanduidt dat het aandeel al redelijk prijzig is.

Op 07/05/20 kwamen de cijfers van het eerste kwartaal 2020. DLR behaalde een omzet van 823 miljoen dollar 5% meer dan het afgelopen kwartaal en 1% meer dan het eerste kwartaal van 2019. Wel was de omzet 15% minder dan wat de analisten verwacht hadden en ook daalde de FFO per aandeel in het eerste kwartaal naar $0.91, in het eerste kwartaal van 2019 was dat nog $1.92. Wel verwachten ze in 2020 een FFO per aandeel van rond de $5.90/$6.10 te behalen.

Als we naar de grafiek kijken dan zien we dat de koers na de cijfers met ongeveer 15% gedaald is, dit komt natuurlijk mede door de tegenvallende cijfers maar ik denk ook dat het er vooral mee te maken heeft dat DLR in het eerste kwartaal 264.765 aandelen heeft uitgegeven via de ATM (At The Market) tegen een  gemiddelde prijs van $139,49 per aandeel en na het einde van het kwartaal nog eens 4,3 miljoen aandelen uitgaf  tegen een  gemiddelde prijs van $ 142,56 per aandeel. In totaal werd hiermee een bruto-opbrengst van 652 miljoen dollar opgehaald. De opbrengst is bestemd voor het tijdelijk terugbetalen van leningen en voor het verwerven van nieuwe datacenter wat natuurlijk op de lange termijn goed is voor de groei van het bedrijf maar op de korte termijn niet voor de aandeelhouders omdat dit een flinke verwatering betekent. Bij een ATM financiering krijgt de financieringsmaatschappij namelijk aandelen van de beursgenoteerde onderneming en die kan hij op elk moment op de markt verkopen tegen de huidige koers. Er komen dus veel nieuwe aandelen bij wat veel verwatering betekent. 

In de grafiek zien we dat de koers in de buurt van de 200MA een beetje bodem aan het vormen is en dat de verkoopdruk wat af lijkt te nemen. Mocht de 200MA het houden er komen er signalen dat de koers wat zou kunnen herstellen, bijvoorbeeld een bullish candle patroon of dat de stochastic en de MACD omdraaien dan zou het wel eens mooi moment kunnen zijn om wat aandelen te kopen voor een swingtrade, maar om in te stappen voor de lange termijn lijkt het me nu niet het juiste moment. Zeker is Digital Realty Trust een zeer interessant aandeel om in de gaten te houden.

DLR heeft de laatste 15 jaar elk jaar het dividend verhoogd, op dit moment betaalt het een dividend yield van 3,43%.

 

Suso.

 

WonenWonen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.