Als je een aandeel koopt op de beurs koop je eigenlijk een deel van de onderneming. Deze onderneming verkoopt de aandelen op de beurs zodat ze het geld van de verkochte aandelen kunnen gebruiken voor de operationele kosten of voor uitbreiding en verdere groei. Je stelt dus jouw geld ter beschikking en in ruil daarvoor wordt je voor een deel eigenaar van dat bedrijf.

Wereldwijd zijn er allerlei beurzen die aandelen verhandelen zoals de Euronext, London Stock Exchange (LSE), Tokyo Stock Exchange (TSE) of de New York Stock Exchange (NYSE). Voor beleggers zijn aandelen niet direct op de beurs verkrijgbaar, daarvoor heb je altijd een broker of een bank nodig.
Maar hoe werkt de beurs nou eigenlijk. Op de beurs draait het om de vraag en het aanbod van aandelen. De prijs van een aandeel ook wel de koers genoemd, wordt beinvloed door de vraag en het aanbod. Beleggers die aandelen willen kopen vormen de vraag en beleggers die aandelen willen verkopen vormen het aanbod. Is er meer vraag en zijn de beleggers bereid meer te betalen voor een aandeel dan stijgt de koers, daarintegen als de beleggers hun aandelen willen verkopen tegen een lagere prijs dan zal de koers dalen. De beurs is eigenlijk altijd in beweging.
Voor de aankoop of verkoop van aandelen geef je een order door aan je bank of broker. Die treedt op als financieel tussenpersoon om je order uit te voeren en rekent hier transactiekosten voor die per bank of broker verschillen. Bij de bank of broker zie je verschillende koersen, zo zie je de actuele koers van het aandeel, deze geeft de prijs aan waarvoor het aandeel het laatst is verhandeld.
Maar apart van de actuele koers zie je ook nog twee andere koersen, namelijk de bied- en de laatkoers. De biedkoers geeft de hoogste prijs aan die een koper op dat moment bereid is te betalen, en de laatkoers geeft de laagste prijs aan waarvoor een verkoper bereid is te verkopen. De bied- en laatkoersen van een aandeel kun je terug vinden in het orderboek, hier worden alle koop- en verkooporders genoteerd. Als een koper de laatkoers accepteert of een verkoper de biedkoers, dan komt een transactie tot stand. Het verschil tussen deze beide koersen wordt ook wel de spread genoemd.
Maar hoe verdien je dan geld op de aandelenmarkt? Er zijn twee manieren: long gaan en short gaan. Als je long gaat op een aandeel dan verwacht je dat een aandeel zal stijgen, dus je probeert zo laag mogelijk te kopen om later zo hoog mogelijk te verkopen. Het verschil tussen het aankoops- en het verkoopsbedrag is je winst. Maar het is ook mogelijk om geld te verdienen als het aandeel zakt, dit wordt short gaan genoemd. Bij short gaan leen je aandelen van je bank of broker en die verkoop je meteen op de markt, je probeert dan de aandelen op een zo laag mogelijke koers terug te kopen om ze vervolgens aan je bank of broker terug te geven. Het verschil tussen je verkoop- en terugkoopbedrag is je winst.
Stel je verwacht dat een aandeel gaat dalen. De koers van het aandeel is op dat moment € 50. Dan kun je van je bank of broker het aandeel lenen en gelijk op de markt verkopen. Als de koers daarna daalt naar € 40 dan kun je het aandeel weer kopen en terug geven aan je bank of broker. Het verschil tussen je verkoop- en je terugkoopbedrag is je winst. Het is dus eigenlijk heel simpel! Let wel op dat er voor alle transacties kosten in rekening worden gebracht die je van je winst af moet halen.

En hoe weet je dan of een aandeel zal stijgen of juist zal gaan dalen? Ja dat weet niemand 100% zeker. Op de beurs kijk je eigenlijk naar de kansen, is de kans op een stijging groter dan de kans op een daling dan ga je long, is de kans op een daling groter als de kans op een stijging dan ga je short.
Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de bewegingen van een aandeel. Zo zijn er beleggers die zich richten op de fundamentele analyse van een bedrijf, ze proberen door middel van het analyseren van de cijfers erachter te komen of een aandeel onder- of overgewaardeerd is, oftewel of een aandeel goedkoop of duur is. Bij de fundamentele analyse wordt er gekeken naar de producten of diensten van het bedrijf, het management, de concurentie in de sector en de economie in het algemeen. En op basis hiervan wordt er een schatting gemaakt van of een aandeel over- of ondergewaardeerd is. Fundamentele analyse wordt vaak gebruikt door beleggers die het niet erg vinden om aandelen langere tijd vast te houden.
Dan is er ook nog de technische analyse, hierbij wordt er naar de grafiek en verschillende indicatoren en oscillatoren van een aandeel gekeken en op basis hiervan wordt er een schatting gemaakt of de kans op een stijging groot is of dat juist de kans op een daling groter is.
Er zijn talloze verschillende soorten grafieken, indicatoren en oscillatoren, met elk zijn voor- en nadelen. Het zijn er teveel om in een artikel te benoemen, maar in de menubalk bovenaan de pagina kun je er verschillende terug vinden.
Apart van de fundamentele- en de technische analyse zijn er nog andere factoren die van invloed kunnen zijn op de beweging van de aandelenmarkt, bijvoorbeeld de wereldeconomie, nieuwsberichten en de emoties van de investeerders.
Hieronder enkele boeken die interessant kunnen zijn voor de beginner op de aandelenmarkt:
Succes allemaal!
Suso.
Reactie plaatsen
Reacties