Ahold Delhaize (AD)

Gepubliceerd op 4 mei 2020 om 19:29

Ahold Delhaize is in 2016 ontstaan door een fusie van het Nederlandse supermarkt-concern Koninklijke Ahold NV  en de Belgische Delhaize Groep.

AD heeft bijna 7000 winkels in Europa, Noord Amerika en Indonesie. Zo hebben ze in Amerika winkels zoals Food Lion, Giant, Giant Martin´s, Hannaford en Stop&Shop in Europa; Albert Heijn, Delhaize, Etos, Gall&Gall, Maxi, Tempo en Albert en in Indonesie; Super Indo en Pingo Doce (als joint venture). Behalve de winkels beheert AD in Nederland en Belgie ook Bol.com wat je zou kunnen beschouwen als de Amazon van de lage landen. AD heeft elke week meer dan 54 miljoen klanten in hun winkels en 20 miljoen bezoekers online.

Aankomende donderdag (07/05/20) maakt AD de resultaten van het eerste kwartaal 2020 bekend, en die zouden best wel eens verrassend goed kunnen zijn. De resultaten van het laatste kwartaal 2019 waren namelijk sterk en waarschijnlijk heeft het hamsteren tijdens de Corona crisis de sales voor het eerste kwartaal 2020 nog wel een extra zet in de goede richting gegeven. 

Over het hele jaar 2019 behaalde Ahold Delhaize een totale omzet 66,295 biljoen, 40,066 daarvan kwam uit de US, 14,810 uit Nederland, 5,096 uit Belgie en 6,288 uit centraal en oost europa. De omzet van 2019 steeg met 2,3%De totale omzet in de US viel wat tegen maar dat kwam vooral door een staking bij Stop&Shop in het 2e kwartaal. Natuurlijk is een groei van 2,3% in de totale omzet niet spectaculair, maar als we kijken naar de groei van de omzet online dan ziet het plaatje er veel beter uit, die steeg namelijk over het hele jaar met 28,6%, en is de US alleen in het vierde kwartaal meer dan 40% en daar liggen ook in mijn ogen ook de kansen voor verdere groei bij AD. Aan de Amerikaanse oostkust heeft AD op dit moment 692 click and collect punten (afhaalpunten voor de online bestellingen) en het doel voor 2020 is om er eind december minstens 1000 te hebben. Ze zijn dus goed op weg om op verschillende manieren bij de klanten te komen. Ze hebben de normale supermarkten, de click and collect punten, de thuisbezorg service, en dan natuurlijk in Nederland en Belgie Bol.com.

Ik heb vandaag wat aandelen gekocht op een koers van €22.40, normaal gesproken ben ik geen voorstander van aandelen kopen net voor de cijfers, maar omdat de aandelen direct naar mijn lange termijn dividend porto gaan neem ik het risico. Anders dan bij veel andere bedrijven is het bij Ahold Delhaize niet nodig om te snijden in het dividend over 2019. Sterker nog, het gaat met bijna 9 procent omhoog vergeleken met een jaar eerder. Het bedrijf gaat komende tijd ook gewoon verder met het lopende aandeleninkoopprogramma waarmee voor 1 biljoen euro aandelen terug gekocht worden. AD keert op dit moment een halfjaarlijkse dividenduitkering uit met een yield uit van 3,3% en een Pay-out Ratio van 44%. Het interim-dividend per aandeel over 2020 wordt bekend gemaakt op 5 augustus 2020. Zoals we hieronder in de grafiek kunnen zien heeft AD de laatste jaren het dividend elk jaar verhoogd en dat is voor een dividend portfolio natuurlijk essentieel. Ook ben ik voor de komende tijd niet bang dat AD het dividend verlaagt omdat het bedrijf genoeg cash flow genereert om het uit te blijven keren, eind 2019 had AD 1.8 biljoen free cash flow.

Mocht er iemand nog aanvullende informatie hebben of zie ik volgens jullie iets over het hoofd dan hoor ik het graag.

Bedankt!

Suso.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.