10K lange termijn dividend porto!

Gepubliceerd op 26 april 2020 om 14:00

Zo het is alweer een tijdje geleden dat ik wat in mijn blog heb geschreven, door omstandigheden heb ik wat minder tijd gehad om de pagina bij te houden maar daar gaat vanaf nu hopelijk weer verandering inkomen. Vanaf dit moment ga ik het wel wat anders aanpakken op tradersinfo.nl. 

Het nieuwe idee voor de pagina is een 10K lange termijn dividend porto. De porto wordt samengesteld met aandelen waar ik voor de lange termijn veel vertrouwen in heb en die ook nog een leuk dividend betalen! 

10K LT Dividend Porto!

Door middel van het herinvesteren van het dividend, de eventuele winst bij verkoop van een aandeel en hier en daar een extra storting probeer ik in de loop van de tijd de waarde mooi op te laten lopen en natuurlijk zal ik iedereen hier op de site op de hoogte houden met updates en stukjes over de nieuwe aankopen/verkopen van de porto. Het is dus een echt portfolio met een lange termijn visie.

De markten hebben de laatste tijd flinke klappen gehad door het coronavirus Covid-19 wat een groot deel van de wereldeconomie heeft stilgelegd. Wereldwijd zijn de beurzen flink gedaald en door dit slechte beurssentiment en de emoties worden de goede bedrijven ook mee naar beneden gesleept. Als je deze bedrijven eruit weet te pikken zijn dit soort momenten natuurlijk ideaal om goede aandelen met een flinke "korting" te bemachtigen, en dat heb ik dus ook geprobeerd.

Op dit moment bestaat mijn nieuwe porto uit 5 aandelen, 1 ETF´s en nog 1 aandeel waar ik nog wat vraagtekens bij heb. Ik heb geprobeerd om een porto te maken van aandelen die hoe dan ook een mogelijk komende recessie zullen overleven, dus bedrijven met sterke cijfers die een stootje kunnen opvangen. Bedrijven waarvan de dividend pay out ratio niet al te hoog is. Als dit namelijk wel het geval is, is het dividend mogelijk niet houdbaar en bestaat de mogelijkheid dat het verlaagd of zelfs geschrapt zal worden. Ook heb ik geprobeerd om een zo goed mogelijke spreiding te krijgen over de verschillende sectoren, maar moet ik eerlijk zeggen dat er hier en daar nog een sector onbreekt. Ik heb al verschillende aandelen op het oog alleen is het voor die aandelen technisch of fundamenteel niet het juiste moment om in te stappen.

Hieronder zal ik uitleggen waarom ik de aandelen en ETF´s in mijn lange termijn dividend porto heb opgenomen. Ik zal het in de uitleg vooral hebben over de fundamentele analyse van de aandelen, maar ik probeer doormiddel van de technische analyse altijd het goede koopmoment te zoeken.

Royal Dutch Shell (RDS): waarschijnlijk het bekendste aandeel van mijn porto en zoals iedereen weet houdt de energiemaatschappij zich bezig met de exploratie van energiebronnen zoals aardolie en aardgas, de rafffinage en ook de verkoop van de eindproducten via de pompstations. Het valt voor het grootste deel onder de sector basic materials, maar ook houdt het bedrijf zich steeds meer bezig met elektriciteit en chemie. 

Door het Coronavirus en de lockdown in verschillende landen is de vraag naar olie flink teruggevallen met als gevolg een flinke daling in de olieprijs. Daar kwam nog eens bovenop dat Rusland en Saoedi-Arabië het niet eens werden over het verminderen van de olieproductie wat zorgde voor nog meer  problemen in de OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries). Op zondag 12 april is er uiteindelijk toch een overeenkomst gekomen waar er besloten is om de productie te verlagen met 9,7 miljoen vaten per dag, waarmee er een einde is gekomen aan de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Ik neem aan dat de olieprijs de komende tijd weer zal oplopen en natuurllijk zal dit ook positieve gevolgen hebben voor Shell. Ik heb op 20 Maart bij een koers van €12.35, 100 aandelen gekocht met een Dividend Yield van rond de 13%, wat natuurlijk prachtig is. Op dat moment had het aandeel een P/E Ratio van 6,4. In tijden van crisis en recessie moet je natuurlijk voorzichtig zijn want er worden natuurlijk vaak dividenten geschrapt, maar eerlijk gezegd ben ik daar bij Shell niet zo bang voor. Het bedrijf heeft sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zijn dividend geschrapt en als ze dat wel zouden doen, lopen de grote aandeelhouders, zoals pensioenfondsen weg en daar zitten ze natuurlijk niet op te wachten. Ook kan er de komende jaren nog makkelijk geld bespaard worden op andere investeringen zoals het uitstellen van de ontwikkeling van het gasveld in de Noordzee wat op 21 April  bekend werd gemaakt, met het uitstellen wordt 1 miljard dollar bespaard. De volgende Ex-dividend datum is 14 mei 2020.

ACS Actividades de Construccion y Servicios SA (ACS): is een bedrijf wat genoteerd is aan de IBEX35 beurs van Spanje en misschien wat minder bekend bij de nederlandse investeerders. Het houdt zich bezig met infrastructuur en bouw (40,6%), industriële dienstverlening (39,7%), verlening van milieudiensten (19,3%). ACS heeft het hoofdkantoor in Spanje maar de groep is terug te vinden over de hele wereld. Zo werd in 2007 bijvoorbeeld een groot belang in Hochtief genomen, een van de wereldleiders op het gebied van infrastructuurontwikkeling, met een sterke aanwezigheid in de Verenigde Staten, Centraal-Europa, Australië en Zuidoost-Azië. De groep wordt geleid door Florentino Perez die sommige misschien wel kennen als clubvoorzitter van Real Madrid. 

Ik kocht op 25 Maart 75 aandelen voor €15.80 per stuk. Het aandeel had op dat moment een P/E Ratio van rond de 4.8 wat natuurlijk lekker laag is. In maart is de koers even terug gevallen tot bijna all-time low rond de €11 maar is daarna snel weer hersteld. Vandaag sloot de koers op €20.90. Mijn aankoop op 15.80 geeft mij ook een dividend yield van ongeveer 13%. Het heeft een Pay-out Ratio van 65% wat mij gerust stelt omdat het op deze manier nog geld over heeft voor verdere groei of het aflossen van schulden.

McDonald's Corporation (MCD): het eerste amerikaanse bedrijf uit het lijstje, dit bedrijf hoort thuis in de service sector en heeft geen verdere introductie meer nodig. De service sector wordt tijdens de huidige situatie natuurlijk hard getroffen doordat de mensen thuis moeten blijven en niet meer uit eten kunnen gaan. 

Maar McDonald´s is een dusdanig groot bedrijf dat wel een stootje op kan vangen en bovendien heb ik het aandeel op 19 Maart voor een mooie prijs kunnen kopen, namelijk $136,72 per aandeel. Op dat moment had het een P/E Ratio van bijna 19, vergeleken met de eerste 2 aandelen is dit natuurlijk een stuk hoger, maar als je kijkt naar de laatste 13 jaar dan was de hoogste P/E Ratio 29.06, de laagste 14.05 en het gemiddelde 19.00. Ik heb 10 aandelen MCD gekocht voor mijn porto en krijg daar per aandeel 5$ dividend over betaald wat 3,65% van mijn aankoop bedrag is. McDonald´s betaald 50,50% van de free cash flow uit aan dividend.

Johnson & Johnson (JNJ): is een Amerikaanse multinational, fabrikant van medische hulpmiddelen, farmaceutische producten, producten voor persoonlijke verzorging, parfums en babyproducten. Het valt dus onder de healthcare en de consumer goods sector wat op zich al een goede spreiding geeft. Ze produceren o.a. merken als Frenadol, Fortasec, Reactine, Nicorette, Vispring, Piz Bruin, RoC, Neutrogena, Listerine en Carefree. Dus allemaal producten die tijdens lockdown en recessies ook gekocht blijven worden. Johnson & Johnson was ook een van de eerste bedrijven die verklaarde dat het aan een coronavirusaccin werkte, als ze dat als eerste zou lukken dan is dat natuurlijk helemaal top maar eerlijk is eerlijk er zijn nu al meer dan 70 potentiële coronavirusvaccins in ontwikkeling dus de concurrentie is groot. Het bedrijf werd opgericht in 1886 en heeft dus al heel wat recessies en economisch zware tijden overleefd en zal de Corona crisis ook zeker wel te boven komen. Afgelopen 14 April kwam JNJ met de resultaten van het eerste kwartaal 2020, en de resultaten waren goed. Maar de Raad van Bestuur kwam niet alleen met goede cijfers naar voren maar  kondigde ook een stijging aan in het dividend van 6,3%. Op jaarbasis gaat het van $3.80 0mhoog naar $4,04 per aandeel.

Ik kocht op 6 April 10 aandelen JNJ voor $136,90 per stuk met op dat moment een dividend yield van 2,7% wat niet echt hoog is maar het heeft maar een pay-out ratio van 32,36% van de free cash flow, dus er is nog genoeg ruimte om dit dividend  de komende jaren nog wel flink omhoog te doen. De P/E Ratio was 21.80 wat acceptabel is. Al met al een fonds waar ik me zeer veilig bij voel.

Franco-Nevada Corporation (FNV): is een aandeel wat tot de basic materials sector behoord, het is een in Canada gevestigd bedrijf zich bezig houdt met royalty's en streams in de goudwinning en andere investeringen in grondstoffen. Een royalty's en streamingbedrijf financiert mijnen in ruil voor geld of edelmetaal. Mijnen hebben vaak problemen met het verkrijgen van financiering via traditionele routes, zoals banken, vanwege de hoge kosten en onvoorspelbare inkomsten in verband met de mijnbouw. Dit is de reden waarom ze geld lenen van royalty- en streamingbedrijven. 

Binnen de mijnbouw sector zijn dit soort aandelen "veiliger" omdat ze mee profiteren van de  winsten van de mijnen zonderde risicos van het daadwerkelijk exploiteren van een mijn. FNV is gericht op de goudmijnen en is schuldenvrij. Het aandeel is verhandelbaar op de Toronto Stock Exchange en de New York Stock Exchange, ik heb op 1 April, 12 aandelen van FNV op de NYSE gekocht voor $101.70 per stuk met een dividend yield van ongeveer 1% en een pay-out ratio van 30%. Nu moet ik toegeven dat het aandeel harder omhoog geschoten is dan ik had verwacht en zit erover te denken om tijdelijk even wat winst te nemen om te proberen wat lager terug te kopen. Op vrijdag 24-04-20 sloot het aandeel op $136.25 een stijging van 33% in minder dan een maand.

SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF: in een lange termijn portfolio kan er naar mijn mening geen ETF ontbreken. Door simpelweg een ETF te kopen krijg je gelijk een mooie spreiding in je porto en dit is natuurlijk essentsieel voor de lange termijn. Als eerste ETF heb ik voor de S&P Dividends Aristocrats ETF gekozen. Voor degenen die niet weten wat de Dividend Aristocrats zijn, het zijn de bedrijven uit de S&P 500 index die minimaal de laatste 25 jaar hun dividend elk jaar verhoogd hebben, op 1 April 2020 bestond de lijst uit 66 bedrijven. De top 10 aandelen van de ETF zijn op dit moment:

 1. AbbVie Inc.   2,45%
 2. International Business Machines Corporation   1,95%
 3. AT&T Inc.   1,91%
 4. J.M. Smucker Company   1,72%
 5. National Fuel Gas Company   1,65%
 6. Cardinal Health Inc.   1,63%
 7. Amcor PLC   1,59%
 8. Clorox Company   1,55%
 9. Exxon Mobil Corporation   1,53%
 10. Chevron Corporation   1,43%

Ik kocht op 19 Maart 35 aandelen op de SWX beurs voor CHF 42  per stuk. De ETF geeft me een dividend yield van 2,79%. Wat altijd erg belangrijk is bij een ETF voor de lange termijn is de TER (Total Expense Rate), het ETF-rendement is wat de onderliggende fondsen leveren, min de kosten voor het runnen van de ETF. Een hoge TER kan dus op de lange termijn erg inhakken op de totale winst. In het geval van deze ETF is het 0,35%, wat acceptabel is. Normaal gesproken zou ik voor de lange termijn niet meer dan 0,6% willen betalen.

 

Het laatste aandeel dat ik momenteel in mijn lange termijn porto heb is degene waar ik nog wat vraagtekens bij heb.

 

3M Company (MMM): MMM staat voor Minnesota Mining and Manufacturing Company en behoort tot de sector industrials. Het bedrijf werd in 1902 opgericht en het eerste product wat ze produceerde was schuurpapier. Maar door de jaren heen heeft 3M de productielijn flink uitgebreid en produceert het nu 55.000 verschillende items, waaronder Post-It, Scotch-Brite, Nexcare en 3M mondkapjes. Ze produceren voor verschillende segmenten: Industrie, Veiligheid, Elektronica, Energie, Gezondheidszorg en Consumentenproducten. 

Ik kocht op 8 April 10 aandelen MMM voor mijn porto en betaalde er per stuk 148.30$ voor. Het aandeel had op dat moment een P/E Ratio van 19.08.

Maar wat me een beetje zorgen baart is de D/E Ratio die de laatste jaren flink omhoog is gegaan zoals we hieronder kunnen zien. Hoe hoger de D/E Ratio des te meer vreemd vermogen er is gebruikt om het bedrijf te financieren.

Debt to Equity Ratio:                                                      

 • Dec 31, 2019    2.02 
 • Dec 31, 2018    1.49   
 • Dec 31, 2017    1.21 
 • Dec 31, 2016    1.13   
 • Dec 31, 2015    0.92

Ook baart de TA me nog wat zorgen, naar mijn mening is het goed om in te stappen in een aandeel voor de lange termijn al het een tijdelijke terugval in de uptrend heeft en dat is bij MMM niet echt het geval. Hieronder in grafiek 1 met de maandelijkse candles zien we dat het momenteel in een downtrend zit maar dat het in maart wel steun heeft gevonden op de 200MA. De Stochastic laat zien dat het aandeel oversold is en er voorlopig nog wel ruimte naar boven is.

Grafiek MMM

In grafiek 2 met de dag candles zien we dat de koers een beetje rond de 50MA schommelt de laatste dagen maar dat er nog wel ruimte omhoog is tot de dalende trendlijn, als de koers daar in de buurt komt en tekens van zwakte geeft zal ik waarschijnlijk uitstappen en wachten tot de koers erboven sluit. 

 

3M heeft momenteel een dividend yield van 4% met een pay-out ratio van 48% van de free cash flow wat genoeg ruimte geeft om schulden af te betalen. Een groot plus punt voor 3M is dat het al meer dan 100 jaar dividend uitkeert en dat het dividend de laatste 61 jaar elk jaar verhoogd is. Als je het aandeel dus puur voor het dividend koopt zit het wel goed alleen heb ik er mijn vraagtekens bij of het bedrijf kan blijven groeien wat natuurlijk ook erg belangrijk is.

Conclusie:

Op dit moment bestaat mijn portfolio dus uit:

 • RDSA          100 @    12.35€
 • ACS               75 @     15.80€
 • MCD              10 @   136.72$
 • JNJ                10 @  136.90$
 • FNV                12 @  101.70$
 • MMM             10 @  148.30$
 • S&P ETF       35 @    42 CHF

In totaal heb ik voor deze aandelen inclusief transactiekosten 8855.09€ betaald, en ja het zou een 10K porto zijn. Apart van de genoemde aandelen heb ik op dit moment ook nog voor de swingtrade: Equitable Group Inc. (EQB) 25 @ 63.40 CAD, Royal Gold Inc. (RGLD) 10 @ 126$, Quantum Genomics (ALQGC) 400 @ 2.78€ en 40 aandelen BESI short @ 29.77€ en dit is in totaal weer meer dan 10000€, dat is mogelijk omdat ik deze porfolio bij DeGiro heb met een Active account en dus ook wat margin trading kan doen. Met deze trades probeer ik wat extra cashfund te creëren om zo meer lange termijn aandelen aan te kunnen schaffen.

Het idee achter deze kleine porto is dus om hem (hopelijk) te laten groeien door dividend, winst van verkoop van aandelen, wat swingtrades en hier en daar een storting en iedereen hier op de site op de hoogte te houden van wat ik koop/verkoop en waarom. De aandelen uit mijn porto zijn aandelen waar ik op dit moment veel vertrouwen in heb, maar daar kan natuurlijk verandering in komen, iets wat op dit moment een goede investering lijkt kan volgende week door omstandigheden een slechte investering worden. Als we iets geleerd  hebben de laatste tijd met het Coronavirus dan is het wel dat het panorama in no-time kan veranderen. 

Tot nu toe doet mijn porto het goed maar het had nog beter kunnen zijn, door wat slechte trades en wat shorts waar ik met wat verlies uitgestopt ben is de virtuele winst van mijn porto niet zo hoog als dat het zou kunnen zijn. Maar zoals eerder gezegd is dit een project voor de lange termijn.

Ik heb dus in totaal op mijn DeGiro account €10000 gestort en momenteel is mijn porto opgelopen tot € 11055,84.

 

Succes allemaal en blijf gezond!

 

Suso.

 

Voor de duidelijkheid, dit is geen koop- of verkoop advies voor de genoemde aandelen en ik ben geen gekwalificeerd financieel adviseur! Iedereen die investeert in aandelen moet zelf zijn onderzoek doen en zijn of haar beslissingen daarop baseren. Tradersinfo.nl gaat over mijn visie op de beurs en wat ik doe en laat!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

HadIkMaar
3 jaar geleden

Die Porto ziet er goed uit Suso. Veel succes er mee toegewenst en ik ga het virtueel eens een tijdje volgen.