ABBVIE drukke tijden!

Gepubliceerd op 3 december 2019 om 07:30

AbbVie (ABBV) is een biofarmaceutisch bedrijf dat in 2013 in Chicago is opgericht. Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie en verkoop van een reeks farmaceutische producten. 

Sinds afgelopen dinsdag heb ik weer een positie in Abbvie, ik zeg weer omdat ik er al een mooie 15% rit mee heb gemaakt. De reden dat ik uitstapte was dat ik op korte termijn een correctie verwachte en wat lager wilde terugkopen. Mijn timing was niet helemaal lekker en de prijs liep nog wat verder op. Uiteindelijk kwam er vorige week toch een kleine correctie waarna ik de beslissing heb genomen weer in te stappen.

Abbvie rapporteerde voor het boekjaar 2018 een omzet van 32.733 miljard dollar. Rond de helft van 2018 kwam de farmaceut op zijn hoogtepunt qua omzet waarna in de volgende kwartalen de groei elke keer afnam en in het eerste kwartaal van 2019 daalde de omzet voor het eerst in 6 jaar.

Het bedrijf heeft een indrukwekkende pipeline (link onderaan de tekst) maar tot nu toe komt nog 60% van de omzet van 's werelds best verkochte medicijn Humira, een middel tegen onder andere artritis, psoriasis en de ziekte van Crohn. En daar zitten nu net de problemen voor het bedrijf, het patent voor Humira is in Europa al verlopen en dat gaat in de VS in 2023 ook gebeuren. In Europa zijn er op dit moment al biosimilars van Humira op de markt en mede daardoor daalde de verkoop van het medicijn jaar na jaar 33,5%. In de VS steeg de verkoop nog wel met 9,6% waardoor de totaal verkoop van Humira met 3,7% daalde. De verwachting is dat de verkoop de komende jaren nog verder zal afnemen.

Om de portfolio te diversificeren en niet grotendeels afhankelijk te zijn van Humira gaat Abbvie het bedrijf Allergan overnemen. Misschien zegt die naam niet veel maar als ik zeg dat zij de uitvinders en makers van Botox zijn dan zal er bij de meesten wel een belletje gaan rinkelen. Abbvie zal Allergan gaan overnemen voor rond de 60 miljard dollar, oftewel $ 188,24 per aandeel. Voor elk aandeel dat de aandeelhouders van Allergan bezitten zullen ze cash en Abbvie aandelen krijgen. Bij de laatste resultaten heeft de raad van bestuur gezegd dat de overname waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2020 afgerond zal worden.

Op dit moment staat Abbvie op de 7e plek van s´werelds grootste farmaceutische bedrijven op basis van de verkoop, maar na de acquisitie van Allergan zal het omhoog klimmen naar de  4e plaats. Zodra de acquisitie is voltooid, wordt AbbVie eigenaar van een activiteitenportfolio met een jaarlijkse omzet van ongeveer $ 50 miljard. De pipeline van Allergan (link onderaan de tekst), die ook andere cosmetische behandelingen en verschillende middelen voor het centrale zenuwstelsel en gastro-enterologie bevat , zullen Abbvie helpen om minder afhankelijk te worden van Humira.

Om de acquisitie van Allergan te helpen financieren verkoopt AbbVie $ 30 miljard aan obligaties. De verkoop staat bovenaan de lijst als de grootste obligatieverkoop van dit jaar en het is de op drie na grootste ooit. De medicijnfabrikant speelt in op enkele van de goedkoopste financieringskosten van het jaar, met risicopremies ten opzichte van staatsobligaties op het laagste niveau sinds oktober 2018. 

AbbVie is ook een mooi dividend aandeel, zoals je in de grafiek hierboven kunt zien heeft het in de laatste jaren elke keer het dividend verhoogd. Ook dit keer hebben ze bij de laatste resultaten aangekondigd dat ze het dividend van $ 1,07 per kwartaal verhogen naar $ 1,18, een verhoging van meer dan 10%. De pay-out ratio is iets meer dan 50% en de volgende ex-dividend date is 14 januari 2020.

Al met al ben ik positief over Abbvie en denk ik dat het management goed bezig is om de problemen die ze hebben op te lossen en de inkomsten voor de toekomst te verzekeren. Zoals gezegd heb ik dus al een positie maar wel met een stoploss de biotech sector kan namelijk erg volatiel zijn. 

Suso.

 

https://www.abbvie.com/our-science/pipeline.html

https://www.allergan.com/research-and-development/pipeline


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.