Wat is dividend en hoe werkt het?

Gepubliceerd op 26 november 2019 om 07:30

Wat is dividend? En hoe wordt het uitgekeerd aan de aandeelhouders van een bedrijf?

Een  bedrijf kan twee dingen doen met de winst die ze maken; weer herinvesteren in het bedrijf of uitbetalen aan de aandeelhouders. Als ze ervoor kiezen om het uit te betalen aan de aandeelhouders dan wordt dit dividend genoemd.

Cash- of stockdividend?

Het dividend kan op twee manieren manieren worden uitgekeerd, in cash- of in stockdividend. Bij cashdividend krijgt de aandeelhouder geld uitbetaald en bij stockdividend krijgt hij extra aandelen. Niet alle winst dat een bedrijf maakt wordt altijd uitgekeerd aan de aandeelhouders, vaak houden bedrijven een deel van de winst vast voor nieuwe investeringen of om schulden af te lossen. Het percentage van de winst dat een bedrijf uitbetaald aan dividend word de Pay-Out Ratio genoemd.

 

Wat zijn de belangrijke data voor het ontvangen van dividend?

 

De declaration date is de datum waarop de raad van bestuur van het bedrijf de volgende dividenduitkering aan aandeelhouders aankondigt. Er is geen garantie dat een bedrijf het dividend elk jaar omhoog brengt maar over het algemeen is het doel van het management de dividendbetalingen in de loop van de tijd te laten groeien.

De ex-dividend date is de dag waarop het aandeel ex dividend gaat, de koers van het aandeel word voor de opening van de beurs gecorrigeerd met de hoogte van het dividend. Bijvoorbeeld als de koers van een aandeel op het slot van de dag voor de ex-dividend date op 100€ staat en het dividend bedraagt 1 € dan zal de openingkoers 99€ zijn. Dit is belangrijk om te weten omdat veel mensen denken dat dividend gratis geld is, maar zo werkt het niet. Daarom is het essentieel om in bedrijven te investeren die goede vooruitzichten voor de toekomst hebben en waarvan winst op den duur ook zal stijgen.

De date of record is de datum waarop je aandeelhouder moet zijn om recht te hebben op het dividend. Normaalgesproken is de date of record twee dagen na de ex-dividend date maar omdat het twee dagen duurt voordat de transacties doorgegeven worden aan de betreffende instanties moet je de aandelen in bezit hebben voor het slot van de dag voor de ex-dividend datum. Het bedrijf kan besluiten om een andere datum te kiezen met als enige voorwaarde om dit van te voren te communiceren. 

De payment date is de datum waarop het dividend uiteindelijk aan aandeelhouders wordt uitgekeerd.

 

Bij het investeren in dividend aandelen is het  erg belangrijk om een goede fundamentele analyse van het bedrijf te maken. Je kunt het beste investeren in stabiele bedrijven met weinig of beperkte schuld die ook voldoende cash flow hebben om het dividend uit te kunnen keren maar toch nog geld overhouden om in de groei te blijven investeren. Je kunt wel in een bedrijf investeren omdat het een mooie dividend yield uitbetaald maar als dat eigenlijk boven hun mogelijkheden is dan zullen ze in de toekomst dit dividend naar beneden bij moeten stellen. Het beste is natuurlijk om een dividend porto te maken met een goede spreiding en niet alle eieren in een mandje te stoppen zodat het risico beperkt blijft.

 

Ben je op zoek naar meer informatie over dividend beleggen klik dan op een van de links hieronder;

 

 

Succes allemaal!

Suso.

StudieboekenStudieboeken

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.