Beursgang ARAMCO!

Gepubliceerd op 17 november 2019 om 15:10

Ik kreeg via de chat laatst een vraag over Aramco, het olieconcern uit Saudi-Arabië, dus vandaar dit stukje. Nadat de beursgang verschillende keren is uitgesteld kan er vanaf vandaag dan eindelijk ingeschreven worden voor wat de grootste beursgang ooit gaat worden. Waarschijnlijk al voor het einde van dit jaar gaat Aramco naar de Tadawul-beurs in Riyad.

 

Aramco is de grootste en meest winstgevende olieproducent ter wereld en is goed voor 10 procent van de wereldproductie. Op dit moment is het de bedoeling dat de aandelen van Aramco tussen de 7,23 en 7,72 euro per stuk naar de beurs gaan, wat de waardering voor Aramco 1,5 biljoen euro maakt. 

 

Er word geschat dat de olieconcern nog een reserve van meer dan 250 miljard vaten in de grond heeft zitten, als dit klopt dan gaat het gaat het om ongeveer een kwart van de wereldreserves. Saoedi-Arabië is tegenwoordig niet meer de grootste olieproducent ter wereld, dat is de Verenigde Staten. Maar een belangrijk verschil is dat er in de Verenigde Staten verschillende bedrijven zijn die de productie voor hun rekening nemen, terwijl Saudie Aramco een staatsbedrijf is en heel de productie van het land voor hun rekening neemt wat ze vorig jaar een winst van 100 miljard bezorgde.

 

Maar is Aramco ook een goede investering voor de lange termijn? Het is natuurlijk een mooi winstgevend bedrijf met veel ervaring maar er zijn toch ook wel wat mindere punten die je moet weten voordat je een beslissing neemt.

 

Ten eerste zal de wereldwijde vraag naar olie in verwachting na 2025 flink afnemen door de  maatregelen die worden genomen om de uitstoot van uitlaatgassen te verminderen en het gebruik van elektrische voertuigen te promoveren. Bovendien kun je duidelijk merken dat investeerders een groeiende belangstelling hebben voor duurzame energie waarin geen plaats is voor investeringen in fossiele brandstoffen.

 

Ten tweede zitten er ook politieke risico's aanvast. De Aramco olievelden werden op 14 september aangevallen door Houthi rebellen uit Jemen. Door deze aanvallen werd de productie tijdelijk met de helft verminderd. De Houthi rebellen uit Jemen vallen vaker Saoedische faciliteiten aan omdat ze het niet eens zijn met de steun die de  Saoedische regering geeft aan de president van Jemen, Abdo Rabu Mansur Hadi. In Jemen is al meerdere jaren een oorlog aan de gang en het eind is nog niet inzicht dus meerdere aanvallen zijn daarom ook niet uit te sluiten.

 

Aramco gaat volgend jaar 75 miljard dollar in dividend uitkeren. Wat bij de huidige waardering een dividend yield is van 3,75%. Ook zijn ze van plan om volgend jaar naar de beurs in Londen en New York te gaan.

 

Zelf ben ik er nog niet uit of ik me ga inschrijven voor de IPO of niet, mocht ik het wel doen dan zal ik het hier zeker laten weten.

 

Suso.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.