Beleggen in ETF´s (Trackers)!

Gepubliceerd op 16 november 2019 om 15:30

Een Exchange Traded Fund (ETF), ook wel tracker genoemd is een bundel van aandelen of andere instrumenten die samen als één fonds op de markt verhandelbaar zijn.  Er zijn verschillende soorten trackers, bijvoorbeeld de Index trackers die een bepaalde index volgen zoals de S&P 500 of de AEX Index, maar ook bijvoorbeeld Gold trackers, Real Estate trackers of trackers van bepaalde landen of continenten.

Wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF?

Het verschil met een traditionele beleggingsfondsen is dat deze beheerd worden door een manager die normaalgesproken actief handeld om een zo goed mogelijk rendement te behalen maar uit ervaring blijkt dat de beleggingsfondsen zeker niet altijd betere resultaten behalen als de indexen of de trackers.

Een tracker volgt simpelweg de onderliggende waarde van de instrumenten die de tracker samenstellen.  Bijvoorbeeld als de AEX na een jaar 15% gestegen is dan zal de AEX tracker ook rond de 15% zijn gestegen. Bij een traditioneel beleggingsfonds kan het zijn dat er een hoger rendement behaald word maar het kan ook zijn dat er een lager rendement behaald word, geen garanties dus. De kosten bij een beleggingfonds zijn ook hoger doordat er actief in gehandeld word en dus veel transactiekosten betaald worden, deze kosten gaan uiteraard ten koste van het rendement van het fonds en dus van de winst van de klanten.

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van de trackers voor zowel de beginnende als de ervaren belegger. Het bied namelijk veel voordelen; je hebt direct een goede spreiding, je koopt namelijk niet een aandeel maar gelijk een hele bundel. De kosten van een tracker zijn in vergelijking met de traditionele beleggingfondsen veel lager; en ook kun je de trackers gewoon gedurende de normale openingstijden van de markt verhandelen.

In de tradersinfo portfolio zit ook al een ETF, maar ik ben zeker van plan nog wat andere trackers te kopen. Op het moment dat ik dit artikel schrijf staan de indexen nu allemaal vrij hoog en dus lijkt het beter om op een correctie te wachten en daarna een mooi instapmoment te zoeken. Ik heb al wat andere trackers op het oog maar mocht iemand nog tips hebben dan kun je onder deze tekst of in de live chat een reactie plaatsen.

En mocht je geïteresseerd zijn in het lezen van een boek over het beleggen kijk dan even in de lijst met boeken over beleggen.

Succes!

Suso.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.