Update portfolio 2022!

Gepubliceerd op 31 december 2022 om 11:12

Het jaar zit er alweer bijna op! Op macro economisch gebied was het een bewogen jaar. De Russische invasie van Oekraïne, hoge inflatie en de nasleep van de COVID-19 pandemie zorgden er onder andere voor dat er gevreesd werd voor een recessie.

Als je mijn portfolio vergelijkt met de update van 2021 zul je veel verschillen zien. Er zijn veel nieuwe bedrijven bijgekomen, maar ook heb ik wat posities gesloten. 

Aandelen verkocht in 2022

Er zijn twee aandelen volledig uit de portfolio verdwenen; Ahold en LCNB. Het blijven beiden mooie bedrijven die zeker op mijn watchlist blijven staan, maar ik kon ze met wat winst verkopen en op dat moment zag ik betere kansen. Begin november heb ik ook ongeveer 1/3 van mijn positie in UNM verkocht. Doordat mijn positie op 200% winst stond werd het een te groot deel van mijn portfolio, daarom besloot ik een deel te verkopen.

Aandelen gekocht in 2022

Maar zoals ik al zei zijn er veel nieuwe posities bijgekomen. HVT, IGG, SWKS, TSM, TROW, WSM en de ETF HDLV zijn aan de portfolio toegevoegd. In mijn ogen allemaal sterke bedrijven met een schone balans die nog jaren een mooi dividend zullen betalen en ook nog de mogelijkheid hebben het te verhogen. 

Doordat dit jaar bij veel van mijn aandelen de koersen gedaald zijn heb ik hier en daar wat bijgekocht. Het vertrouwen in deze bedrijven is nog groot en velen zijn in mijn ogen ondergewaardeerd. Ook betekent lagere koersen, hogere dividend yield.

Resultaat tradersinfo portfolio 2022

Het zal niemand verbazen dat de portfolio het een stuk slechter heeft gedaan dan in 2021. Vooral de Reit´s (Real Estate Investment Trust) hebben het slecht gedaan, deze zijn gevoelig voor de hogere rentes en doen het daarom in deze marktomstandigheden slecht. Maar de bedrijven zelf doen het nog steeds goed en de dividenden lijken nog veilig. De enige Reit waar ik dit jaar wat twijfels over kreeg was Medical Properties Trust (MPW).

Het gaat al een aantal jaren niet zo goed met een van hun grootste huurders, Steward Health Care System. Ondanks dat ze tot nu toe altijd op tijd betaald hebben aan MPW, heeft dit veel druk gelegd op de koers. Vanaf de top is de koers al met meer dan 50% gedaald.

Om de blootstelling aan Steward te verkleinen heeft MPW besloten enkele ziekenhuizen die aan Steward verhuurd worden te verkopen en vorige week donderdag tekende Steward een verlenging van zijn kredietovereenkomst met zijn kredietverstrekkers tot en met december 2023. Op korte termijn lijken de zorgen dus even van tafel, maar zeker iets om dit jaar in de gaten te houden.

En ondanks dat veel van mijn posities gedaald zijn ben ik tevreden met mijn portfolio, de cijfers die tot nu toe gepresenteerd werden waren goed en ook hebben velen het dividend verhoogd. 

De porfolio begon op 1 januari 2022 met €24825, elke maand is er €150 bijgestort,  €24825 + €1800 maakt een totaal van €26625.

Op dit moment bedraagt de Tradersinfo 10K Portfolio €24871 wat betekent dat het rendement voor dit jaar  -6,58% bedraagt.

De AEX is dit jaar op -13,65% geëindigd, de Nasdaq op -33,03% en de S&P500 waar ik mijn portfolio graag mee vergelijk op -19,24%. Veel van de bedrijven uit mijn portfolio komen uit de Verenigde Staten en de 6% stijging van de dollar ten opzichte van de euro heeft er dus ook voor gezorgd dat mijn portfolio het een stuk beter heeft gedaan dan de indexen.

 

Het was zoals altijd een bewogen jaar op de beurs en dat zorgt ervoor dat het interessant en leuk blijft.

Ik wens iedereen een gelukkig en gezond nieuwjaar en al het beste voor 2023!

Suso.

 

GezondheidGezondheid

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.